Marmeládové rohlíčky sypané moučkovým cukrem - postup přípravy
Rohlíky a rohlíčky jsou oblíbenou svačinou už spoustu desítek let. Ať už slané nebo sladké, rohlíky jsou zkrátka v kurzu. Je skvělé je pak připravit plněné nějakou výtečnou náplní, jako je třeba vanilkový pudink, čokoláda, mleté ořechy anebo ovocný džem. Poradíme vám univerzální recept na sladké rohlíčky, tentokrát s marmeládou, ale kdykoliv si místo ní můžete vytvořit jakoukoliv náplň, která vám zrovna bude milá. Tyhle rohlíčky budou vždycky skvělé.
Ingredience
Návod na přípravu:
Do hluboké mísy nasypejte mouku a smíchejte ji se sušeným droždím. V mouce si „namočte“ máslo a nastrouhejte ho na hrubém struhadle do mísy. Vařečkou pak směs třete do té doby, dokud nezískáte drobivé těsto.
Vyklepněte si dvě vajíčka do vedlejší misky a přidejte k nim půl sklenice cukru. Metličkou nebo šlehačem vyšlehejte do hladké a nadýchané pěny. Tu pak přilijte k máslu utřenému s moukou. Elektrickým šlehačem, případně ručně, uhněťte těsto a nechejte ho na teplém místě pod čistou bavlněnou utěrkou odpočívat asi 15 až 20 minut.
Pomoučněte si pracovní plochu a vyklopte na ni těsto. Trochu ho rukama propracujte a pak z něho válečkem vyválejte velkou a tenkou kulatou placku, kterou nakrájejte na trojúhelníky. Na základnu každého z nich dejte „čárku“ marmelády nebo džemu a zarolujte do tvaru rohlíku od nejširší strany k nejužší.
Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a plech si vyložte pečicím papírem. Na ten pak vyrovnejte připravené rohlíčky a dejte péct asi na 20 až 25 minut, dokud jejich povrch nezezlátne.
Vyjměte pak plech s rohlíčky z trouby a nechte je trochu zchladnout. Vyrovnejte je na talíř a zasypejte moučkovým cukrem. Podávejte se šálkem dobrého čaje nebo kávy.