Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Masarykovo cukroví

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Masarykovo cukroví - postup přípravy

Historie tohoto cukroví sahá dlouhá staletí do minulosti, patří totiž k těm nejsnazším a také nejoblíbenějším druhům cukroví, které pekly už prababičky našich prababiček. Díky tomu, že nikdy nesmělo chybět na vánočním stole prvního československého prezidenta, získalo tak i jeho jméno. Vyzkoušejte osvědčený recept na něj, o který se s námi podělila paní Katka Sojková.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Asi hodinu předem namočte ořechy do studené vody, případně do rumu a nechte je dobře nasáknout. Zároveň vytáhněte máslo a vejce z lednice, aby získaly pokojovou teplotu.

2. KROK

Vychlazené máslo poté utřete do pěny s odděleným vaječným žloutkem a moučkovým cukrem. Když získáte hladkou směs, přidejte k ní prosátou mouku a podle chuti případně i kakao. Rukama rychle zpracujte těsto tak, aby drželo pohromadě. Nehněťte ho ale dlouho, aby nezačalo teplat.

3. KROK

Namočené ořechy slijte, nechte okapat a v celku je zapracujte do vytvořeného těsta. To rozdělte na dvě poloviny, z každé vytvořte váleček o průměru kolem 5 cm, zabalte je do fólie a vložte je do lednice vychladit a odležet minimálně na 2 hodiny, lépe ale přes noc.

4. KROK

Na druhý den vychlazené těsto nakrájejte nožem na plátky o síle kolem 1 cm, vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 15 až 20 minut, dokud na povrchu krásně nezrůžoví.

5. KROK

Po dopečení ještě horké cukroví obalte v moučkovém cukru (anebo ho nechte jen tak „nahaté“). Nechejte ho vychladnout a uložte do krabice na suché a temné místo, anebo rovnou podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů