Máslové houstičky se zakysanou smetanou - postup přípravy
Pokud máte rádi nadýchané nasládlé pečivo, jsou máslové houstičky to pravé pro vás. Zadělávají se s mlékem a zakysanou smetanou a sypou mákem.
Ingredience
Do mísy dejte 100 mililitrů vlažného mléka, sušené droždí, zakysanou smetanu o pokojové teplotě a cukr. Promíchejte a přikryjte. Počkejte asi půl hodiny, než začne pracovat kvásek.
Pak rozklepněte vejce a jedno rozdělte na bílek a žloutek. Druhé přidejte k bílku, žloutek schovejte na později.
Dejte je do mísy, přilijte rozpuštěné máslo, přidejte vanilkový cukr, prosejte mouku a nakonec lžičku soli. Rukou nebo robotem vypracujte hladké, nelepivé těsto. Dejte ho do mísy vymazané olejem a nechte přikryté 40 minut kynout.
Těsto vyklopte na olejem pomazaný vál a ručně ho prohněťte. Vraťte ho do vymazané mísy a nechte 40 minut kynout. Pak ho vyklopte zpět na pomazaný vál a rozdělte na 8 dílů.
Z každého udělejte bochánek, přikryjte ho a nechte 10 minut kynout. Z bochánku pak uválejte čtvercovou placku a srolujte ji, spoje spojte prsty. Vyválejte z ní dlouhou nudli a z té upleťte houstičku.
Houstičky dejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte je a nechte 15 minut kynout. Pak rozšlehejte žloutek se lžící mléka, potřete jím vršek houstiček a posypejte ho trochou máku. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte houstičky 25 až 30 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.