Máslový koláč s tvarohovou náplní - postup přípravy
Tvarohové moučníky patří mezi jedny z těch nejoblíbenějších, jaké si lze upéct. Vyzkoušejte kombinaci jemné náplně s křehkým máslovým těstem, zaručeně se budete olizovat až za ušima.
Na těsto
Na náplň
Na potření
Do zadělávací mísy nasypejte mouku a nastrouhejte máslo. Můžete použít i margarín, jako je Hera, ale máslo je lepší. Obě ingredience dobře promněte prsty.
Přisypejte cukr, vanilkový cukr, kypřicí prášek do pečiva a sůl a promíchejte. Nakonec přidejte vejce a zakysanou smetanu a rukou vypracujte hutné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte hodinu uležet v lednici.
Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Přidejte k tvarohu cukr a vanilkový cukr, množství cukru upravte podle vaší chuti. Dále dodejte vejce a bílek (žloutek si schovejte na později, budete ho potřebovat).
Těsto rozdělte na větší a menší část. Tu větší rozválejte na pomoučněném pečicím papíře na asi 5 milimetrů silný kulatý plát o průměru 35 centimetrů.
Poklicí o průměru 28 až 30 centimetrů naznačte ve středu kruh. Okraje nařízněte na asi centimetrové proužky a ořízněte do pravidelného kruhu. Zatočte je a přehněte směrem dovnitř, aby vznikla mělká miska z těsta.
Do této misky pak naneste tvarohovou náplň. Vyválejte ze zbytku těsta plát, z něho vykrájejte pruhy a dejte je na tvaroh. Formičkami lze vykrájet další ozdoby a dát je navrch, použijte fantazii.
Položte papír s koláčem na plech a vršek koláče potřete rozšlehaným žloutkem, který zbyl z tvarohové náplně. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte koláč 45 až 50 minut.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Коллекция Рецептов