Masová hnízda se sýrem - postup přípravy
Dnes vám představíme velmi neotřelý recept na zajímavou večeři či předkrm na slavnostní tabuli. Jsou to masová hnízda, která jsou plněná sýrem, na první pohled ale ze všeho nejvíce připomínají tvarohové koláče. Tato vtipně pozoruhodná dobrota je neskutečně lahodná a navíc velmi snadná na přípravu i na suroviny. Podávejte je nejlépe ještě teplé, dokud se sýr krásně táhne, doplněné o zeleninový salát a sypané zelenými bylinkami.
Ingredience
Oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostičky. Do mísy vložte mleté maso, přidejte k němu pokrájenou cibulku, vyklepněte jedno vajíčko a přidejte také sůl a mletý černý pepř. Pokud chcete, můžete přidat i jiné oblíbené koření, třeba sušené oregano nebo chilli. Všechny přísady společně velmi důkladně promíchejte a vytvořte jednolité těsto.
Troubu dejte předehřát na teplotu 190 stupňů Celsia. Plech na pečení vymažte máslem a vysypejte moukou, případně ho můžete také vyložit pečicím papírem.
Z masového těsta odebírejte středně velké kousky, které zformujte do tvaru kuliček a ty vyskládejte v malých rozestupech vedle sebe na připravený plech. Čajovou lžičkou do středu každé kuličky vytvarujte důlek. Takto připravená masová hnízda vložte do vyhřáté trouby a pečte je asi 15 minut, aby maso na povrchu trochu zčervenalo.
Zatímco se hnízdečka pečou, nastrouhejte na hrubém struhadle sýr a vložte ho do mísy. Vyklepněte do něj druhé vajíčko a přilijte smetanu. Důkladně promíchejte.
Vyjměte z trouby předpečené maso a každou prohlubeň naplňte až po okraj sýrovou hmotou.
Pak vraťte plech do trouby a pečte hnízda dalších 10 minut, aby okraje zezlátly a sýr na povrchu se roztekl a zčervenal.
Nakonec vyjměte z trouby, posypejte povrch sekanými bylinkami a podávejte.