Masové karbanátky se sýrem a rajčatovou omáčkou - postup přípravy
Tento recept je alternativou k proslulým švédským masovým koulím. Karbanátky plněné sýrem a přelité omáčkou z rajčat jsou superrychlá a chutná večeře z levných surovin. S přípravou si hravě poradí i začátečník a navíc si k nim můžete vybrat takovou přílohu, kterou máte rádi. Z tohoto hlediska je pokrm velmi variabilní.
Karbanátky se sýrem
Rajčatová omáčka
Ve velké míse smíchejte mleté maso s vajíčkem, solí, pepřem, hořčicí, kefírem, moukou a krupicí. Kopr, petrželku a zelenou cibulku nasekejte najemno , přidejte je do mísy s masovou směsí a všechny ingredience nejlépe ručně promíchejte do homogenní konzistence.
Sýr nakrájejte na hranolky o hraně kolem 1 centimetru. Z mísy odeberte trochu masové směsi a vytvarujte z ní placku o velikosti dlaně. Doprostřed vložte jeden sýrový hranolek a uzavřete ho do masového balíčku, který zahlaďte, aby se nerozbaloval. Tímto způsobem zpracujte i zbytek masa a sýra.
V pánvi rozpalte trochu rostlinného oleje a každý karbanátek opékejte při vysoké teplotě z obou stran dozlatova. Nyní není nutné, aby byly propečené, jen aby zezlátly.
Podle chuti dochuťte granulovaným česnekem, případně solí a přelijte je rajčatovým protlakem smíchaným s jemně nasekanou červenou paprikou. Pánev přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte dalších 20 minut.
Hotové karbanátky podávejte s trochou rajčatové omáčky a posypané čerstvě nasekaným koprem nebo petrželkou.