Masové kuličky plněné sýrem - postup přípravy
Masové kuličky jsou oblíbenou masovou součástí spousty druhů omáček, ale skvělé jsou i samy o sobě podávané s vařeným bramborem nebo zeleninovým salátem. I v českých domácnostech už se tahle dobrota docela zabydlela a to až tak moc, že se z ní může stát i docela fádní pokrm. Proto vám přinášíme recept na malé ozvláštnění masových kuliček, které ještě nikdy předtím nebyly tak jemné a lahodné. Vyzkoušejte je také.
Ingredience
Petrželku umyjte pod tekoucí vodou, osušte papírovými utěrkami a ostrým nožem nasekejte najemno. Dva stroužky česneku oloupejte a prolisujte. Cibuli očistěte a nasekejte ji na jemné kostičky.
Do misky nasypejte strouhanku, přidejte k ní sekanou petrželku, mletý černý pepř, sůl, italské bylinky, očištěný a prolisovaný česnek a nasekanou cibuli. Všechny přísady dobře promíchejte a přidejte k nim mleté maso, do něhož vyklepněte jedno vajíčko a rukama veškeré ingredience prohněťte, aby se vzájemně propojily a promísily. Tuto masovou hmotu pak vyválejte na dlouhý válec, který rozdělte na 12 stejně velkých dílů.
Vezměte si tvrdý sýr a pokrájejte ho na dvanáct menších kostek o hraně kolem jednoho centimetru.
Každou z dvanácti částí masové hmoty vyválejte na kuličku a tu rozplácněte na placku. Doprostřed masové placky vložte jednu kostičku tvrdého sýra a důkladně ji mletým masem obalte a v rukou dobře zamačkejte do tvaru kuličky, která se nebude rozbalovat. Tímto způsobem zpracujte všechno maso.
Na kamna položte pánev, nalijte na ni vysokou vrstvu oleje tak, aby výsledné kuličky byly celé potopené. Pokud nemáte dost vysokou pánev, vezměte si hrnec, popřípadě můžete použít fritézu. Dobře olej rozpalte a vložte do oleje kuličky smažit dozlatova.
Dobrou chuť.