Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Masové kuličky ve slanině

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Masové kuličky ve slanině - postup přípravy

Mleté maso většina z nás používá na přípravu sekané, nebo karbanátků. Nejde však o jedinou možnost jeho využití. My se podíváme ještě na jednu. Uděláme si masové kuličky, které však nebudou hlavním jídlem, ale zajímavým předkrmem, nebo lahodnou slanou chuťovkou, která bez problémů nahradí klasické chlebíčky, jednohubky, nebo šneky.

Ingredience pro:
5 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Jako první si připravte masovou směs. Mleté maso můžete samozřejmě koupit namleté, ale je lepší, když koupíte pěkný kousek masa a umelete si ho sami. Potom ho stačí dát do mísy a přidat všechny ostatní ingredience, kterými pomůžete vytvořit směs, která bude dobře držet tvar a bude také ochucená. Přidejte vše kromě slaniny a oleje a vše důkladně promíchejte.




Jakmile je masová směs hotová, můžete se pustit do tvorby masových kuliček. Vždy vezměte odpovídající množství mletého masa a ve své dlani z něho udělejte kuličku. Pokud by se směs na ruce příliš lepila, vytvářejte kuličky s mokrýma rukama. Když je kulička hotová, přichází na řadu slanina, do které každou kuličku obalte. Na jednu kuličku by měly připadnout maximálně dva plátky.


Jakmile jsou kuličky připraveny, můžete se pustit do tepelné úpravy. A to tak, že na plech vyložený pečicím papírem a lehce potřený olejem položíte kuličky obalené ve slanině tak, aby se nedotýkaly. Pokud chcete zajistit, aby se slanina nerozbalila, je vhodné použít párátka.

Následně už dejte plech s vašimi kuličkami ve slanině do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Doba pečení je v tomto případě 30 minut, ale záleží vždy na velikosti kuliček i na tom, jak křupavou slaninu chcete mít. Když je předkrm hotový, vyjměte ho a můžete servírovat. Tato masová chuťovka je dobrá nejenom teplá, ale pochutnáte si na ní také ve studeném stavu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů