Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Máte rádi slaný štrúdl? Top recept

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Máte rádi slaný štrúdl? Top recept - postup přípravy

Závin neboli štrúdl se v českých končinách zabydlel zejména ve formě s náplní z jablek a vlašských ořechů. Kromě všemožných variant na sladko ale existují také skvělé a lahodné slané štrúdly, při kterých často můžete zužitkovat to, co máte právě doma a vykouzlíte z toho lahodnou dobrotu k čaji i na slavnostnější pohoštění. Přinášíme vám tři varianty receptu na tuhle zajímavou dobrotu.

Ingredience pro:
1 porce

Štrúdl se šunkou a sýrem

Staročeský štrúdl se zelím a uzeným masem

Špenátový závin s pražskou šunkou a dvěma druhy sýra

Kuchařka
Kuchařka:

Štrúdl se šunkou a sýrem




Listové těsto rozválejte na velký obdélník, natřete ho celý rajčatovým protlakem a rozložte po celé ploše nejprve šunku, pak plátkový sýr a na ten pak rozdrobte balkánský sýr. Nakonec posypejte nasekanými lístky bazalky, stočte do pevné role a tu vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pomažte povrch závinu rozšlehaným vajíčkem a posypejte sezamovými semínky a pečte v troubě na 180 °C asi 20 minut.

Staročeský štrúdl se zelím a uzeným masem


Rozválejte listové těsto na velký obdélník a po celé ploše pokryjte kyselým zelím. To posypejte kmínem a poklaďte uzeným masem pokrájeným na menší kostičky. Takto připravené těsto stočte do role, umístěte ho na plech s pečicím papírem a celý povrch štrúdlu pomažte rozkvedlaným vajíčkem. Nakonec povrch vajíčka posypejte krystalky hrubozrnné soli a kmínem a dejte péct do trouby na 190 °C po dobu 25 minut.

Špenátový závin s pražskou šunkou a dvěma druhy sýra

Obdélník z listového těsta poklaďte pražskou šunkou a pak lístky baby špenátu. Na špenát rozložte mozzarellu pokrájenou na tenké kulaté plátky a zasypejte jemně strouhaným parmazánem. Stočte do role, potřete její povrch čistou vodou a zasypejte hrubozrnnou solí a drceným kmínem. Pečte při 180 °C 40 minut a podávejte čerstvý nebo i vychladlý.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů