Meruňkový džem - postup přípravy
Milujete palačinky anebo lívance k snídani? Pak si k nim udělejte pořádné zásoby lahodného meruňkového džemu! Pochutnat si na něm můžete kdykoliv během roku. Jeho příprava není nijak složitá.
Ingredience
Začněte tím, že si řádně omyjete meruňky. Poté je vypeckujte a vložte do velkého hrnce.
Následně na ovoce nasypte krystalový cukr podle toho, jak je sladké. Vše promíchejte a nechte stát asi osm hodin, aby meruňky pustily šťávu.
Po osmi hodinách přiveďte meruňky k varu. Během vaření je nemíchejte, pouze hrnec protřepejte. Za několik minut ovoce odstavte z plotny a celý proces opakujte ještě 3x za sebou.
Mezitím by meruňky měly chladnout 8 hodin. Tím získáte skvělý jantarově zbarvený džem.
Nyní si k ruce vezměte řádně sterilizované sklenice (například v troubě, mikrovlnce anebo myčce) a naneste do nich pomocí naběračky ještě horký meruňkový džem. Nádoby pečlivě uzavřete víčky, otočte dnem vzhůru a nechte zcela zchladnout. Pak skladujte na temném místě s nižší teplotou.
Domácí meruňkový džem se hodí nejen k potírání jemných a tenkých palačinek a nadýchaných lívanců, ale také třeba k pečení chutných piškotových dezertů. Pouze produkt nanesete na těsto a dáte péct. Avšak potírat ovocnou směsí můžete i korpusy na narozeninové dorty. Skvělý pak bude meruňkový džem i na Sacher dort. Otevřenou sklenici uchovávejte ideálně v lednici, a co nejdříve spotřebujte.