Mexická salsa s chilli papričkou a koriandrem - postup přípravy
Mexiko dalo světu spoustu dobrého jídla a spolu s nimi i lahodné a velmi pikantní omáčky zvané salsa. Přesto, že těchto omáček existuje velmi široká škála, v našich končinách jsme většinou začali a skončili znalostí guacamole z avokáda. Proto jsme se rozhodli vám přinést recept na další jednoduchou a klasickou mexickou salsu, která je založená na rajčatech a chilli a je velmi svěžím doplňkem nejen klasických jídel mexické kuchyně, ale využijete ji stejně dobře pro doplnění grilovaného masa nebo třeba sýrů.
Ingredience
Návod na přípravu:
Rajčata omyjte a spařte vroucí vodou. Chvilku počkejte, až se začne uvolňovat slupka a oloupejte ji. Oloupaná rajčata pak nakrájejte na malé kostky a slijte přebytečnou šťávu.
Cibuli a česnek oloupejte a očistěte a obojí nakrájejte ostrým nožem na drobné kousky. Na pánvi rozpalte trochu slunečnicového oleje a cibuli s česnekem lehce osmahněte, aby se obojí rozvonělo. Nemusí to být ale úplně dozlatova. Do pánve pak přidejte také nakrájená rajčata a dochuťte solí, pepřem a trochou cukru. Směs promíchejte, stáhněte oheň na minimum a nechejte pozvolna vařit.
Mezitím omyjte a osušte chilli papričku, překrojte ji na poloviny a nožem seškrábněte jadřinec i se semínky. Očištěnou papričku pak nakrájejte na co nejmenší proužky a přidejte je ke zbytku zeleniny do pánve. Pozor, paprička pálí i na kůži!
Do zeleninové směsi v pánvi vymačkejte limetkovou šťávu, dobře zamíchejte a přiklopte pokličkou. Takto za občasného promíchání duste směs další 3 minuty.
Když je směs dostatečně rozvařená, odstavte ji z ohně. Koriandrovou nať omyjte a osušte papírovými utěrkami a nasekejte ji na hrubší kousky, které vmíchejte do horké směsi v pánvi.
Hotovou salsu nechte zchladnout a pak ji vložte úplně vychladit do lednice.
Tímto způsobem můžete připravit různé druhy salsy spolu s dalšími druhy ovoce a zeleniny. Použít můžete například mango, meloun, avokádo, brusinky a mnoho další. Nebojte se experimentovat!
Užijte si při vaření spoustu zábavy a přejeme vám dobrou chuť.