Mexické tacos z domácích tortill s bramborovou náplní - postup přípravy
Zabydlela se u vás doma mexická kuchyně? Pokud ne, máte nyní exkluzivní možnost to napravit. Nemusíte se bát žádných nedostupných surovin ani složité přípravy – ba právě naopak! Jednodušší už to být nemůže, a to bereme v potaz i přípravu vlastních domácích tortill! Nenechte se dvakrát pobízet, vaši blízcí vás za ně budou milovat!
Tortilly
Náplň
Začněte přípravou pšeničných tortill. Do hluboké mísy nasypejte hladkou mouku, přidejte půl lžičky prášku do pečiva a čtvrt lžičky soli. Vše zalijte trochou vody a rostlinného oleje a velmi dobře promíchejte, abyste získali hutné a soudržné těsto. Nejprve míchejte stěrkou či vařečkou a když hmota začne trochu držet pohromadě, pokračujte ve hnětení těsta rukou. Když se těsto přestane lepit, zformujte ho do tvaru malého bochánku, který v míse zakryjte přilnavou fólií a nechte 15 minut odležet.
Odpočaté těsto vyklopte na pracovní plochu a minutu ho ručně hněťte. Zformujte z něho váleček, který rozdělte na 5 dílů a každý vyválejte na velikou, kulatou, tenkou a průhlednou placku. Rozehřejte na kamnech suchou nepřilnavou pánev a když je dostatečně horká, opékejte placku na nejnižším žáru po dobu 3 minut. Poté ji otočte na druhou stranu a nechte ji další tři minuty smažit. Pak ji otočte ještě jednou a nechte dopéct dozlatova. Stejným způsobem pak zpracujte všechny tortilly.
Oloupejte brambory, rozkrájejte je na čtvrtky a nechte je v osolené vodě uvařit doměkka. Nechte je zchladnout a odpařit zbytky vody a rozmělněte je drtičem na kaši. Na pánev nalijte trochu rostlinného oleje a nechte ho zahřát. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlkulaté plátky, které nechte na pánvi orestovat spolu s trochou vločkového chilli. Za častého míchání smažte cibuli dozlatova, pak přidejte mletý černý pepř, ještě trochu prohřejte a vyklopte do mísy s bramborovou kaší. Koriandr nasekejte nahrubo a přihoďte ho k bramborám. Přidejte půl lžičky cukru a soli a promíchejte.
Tortillu potřete kečupem, polovinu placky posypejte hrubě strouhaným sýrem a potřete bramborovou směsí. Znovu zasypejte sýrem a přehněte druhou polovinou placky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou másla a položte na ni dvě plněné tortilly, aby se opekly z obou stran dozlatova. Pak je odstavte z ohně, nechte trochu zchladnout a ihned čerstvé podávejte.