Milánský tradiční sladký chléb Panettone - postup přípravy
Panettone symbolizuje chuť Itálie. Poprvé tento typ pečiva spatřil světlo světa v Miláně v šestnáctém století pro vévodu Ludovica il Moro podle jeho vlastního receptu. Ten se od těch dob údajně ani v nejmenším nezměnil. Spolu s touto dobrotou si tak upečeme i takový malý kousek italské historie.
Ingredience
Nejprve si připravte kvásek. Do menší misky nalijte půl skleničky teplé vody, ve které rozpusťte droždí a cukr. Přidejte půl sklenice hladké mouky, promíchejte, misku zakryjte ubrouskem nebo čistou bavlněnou utěrkou a nechte stát zhruba 20 až 30 minut.
Na jemném struhadle ostrouhejte z kůru z celého citrónu a snažte se, abyste nezajeli až do bílé vrstvy pod kůrou. Ta je totiž hořká a mohla by zkazit výslednou chuť celého Panettone (pokud jí strouhnete jenom malinko, nic se neděje).
Do misky nasypejte zbylou odměřenou mouku, uprostřed vytvořte mělký důlek, do kterého vyklepněte dvě vajíčka a přidejte ještě čtyři další žloutky navíc. Přisypejte k nim i nastrouhanou citronovou kůru, lžíci cukru a hotový kvásek. Vedle v rendlíčku či v mikrovlnce si roztavte máslo a přilijte ho ke směsi.
Ručně nebo lépe elektrickým hnětačem (je to snazší) zadělejte tuhé a jednolité těsto. Hnětení by mělo trvat nejméně 10 minut. Výsledná konzistence těsta by měla připomínat táhnoucí se žvýkačku. Pak přisypejte ještě rozinky, kandované ovoce a nasekané ořechy. Znovu těsto spolu s ovocem důkladně propracujte, do jednolité hmoty, kterou nechte v míse, zakryjte bavlněnou utěrkou a nechte na teplém místě stát asi hodinu a půl, během které těsto vykyne a nejméně dvojnásobně zvětší svůj objem.
Připravte si dortovou formu nebo stačí obyčejný žáruvzdorný hrnec. Jeho dno vyložte pečicím papírem a stěny vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Těsto naplňte do nádoby. Mělo by zabírat asi jednu třetinu jejího objemu. Znovu zakryjte utěrkou a nechejte další hodinu stát na teplém místě, aby se těsto zvedlo až k vrchnímu okraji.
Troubu si dejte předehřát na 190 stupňů a dejte Panettone péct asi na 15 minut. Poté teplotu snižte na 160 stupňů a dopékejte dalších 20 až 30 minut. Zda je dort hotový, zkontrolujte zapíchnutou špejlí.
Když je Panettone upečené, vyjměte jej z trouby, okraje opatrně uvolněte nožem a když trochu zchladne, vyklopte jej z formy. Na mřížce nechejte úplně vychladnout a můžete podávat ozdobené moučkovým cukrem nebo čokoládovou polevou.