Milujete jahodový džem? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a zamilujete si jej ještě více - postup přípravy
Jahodový džem je univerzální potravinou v domácnosti, která má hned celou řadu využití. Můžete jej použít na palačinky, lívance, sladké francouzské tousty, nebo například na vánočku či přípravu nejrůznějších dortů, koláčů a moučníků. Není však nic lepšího, než si připravit tento lahodný džem doma a bez zbytečných dochucovadel, konzervantů a dalších chemických látek. Díky tomuto jednoduchému receptu to budete mít hotovo raz-dva a výsledkem bude dokonale hustý a lahodný džem.
Ingredience
Prvním důležitým krokem je správný výběr jahod podle toho, jaký džem chcete mít. Pokud chcete hustý džem s malými kousky ovoce, můžete zvolit jakékoliv jahody, protože je stejně budete krájet nebo mixovat. Pokud ale chcete džem, kde budou kousky ovoce větší, zvolte spíše malinké jahůdky, nebo je rozkrojte na polovinu. Z jahod samozřejmě odstraňte zelenou část listů a pořádně je umyjte.
Když máte jahody připravené, můžete se pustit do dalšího kroku. Tím je přidání vody do hrnce nebo pánve (v pánvi se jahody méně rozpadnou, takže je vhodnější, pokud máte zájem o džem s celým ovocem). K té poté přidáte také jahody, které po chvilce pustí šťávu. Takto je vařte zhruba 5-8 minut na středním ohni. Poté podle potřeby přidejte kyselinu citrónovou a pořádně promíchejte. Kyselina podpoří přirozenou kyselost jahod a také zvýrazní jejich barvu.
Poté přidejte cukr a opět vše pořádně promíchejte. Vařte zhruba 15 minut podle potřeby, tentokrát však na mírnějším ohni a pořád míchejte, aby se jahody nepřipálily. Také postupně odstraňujte pěnu, která se může tvořit na povrchu směsi. Vyzkoušejte, zda jsou jahody dostatečně měkké a podle toho sejměte hrnec nebo pánev z ohně.
Celou směs nechte vychládnout a poté podle potřeby promixujte tyčovým mixérem. Nakonec rovnoměrně naneste do čistých sterilizovaných skleněných pohárů a pořádně zavíčkujte. Skladujte na chladném místě nebo v lednici a podávejte vždy chutný, voňavý a plně ovocný džem bez přidaných barviv, konzervantů a dalších látek.