Miniaturní smažené koblížky tvořené s pomocí plastové láhve - postup přípravy
Máte doma plastovou láhev, mouku, vodu a sůl? Pak máte vše potřebné pro přípravu lahodných a křupavých smažených koblížků. Pokud máte navíc i mléko a vajíčka a nemáte s jejich konzumací problémy, pak získáte ještě mnohem jemnější a chutnější výsledek. S tvarováním pečiva vám pomůže již zmíněná plastová láhev, díky které bude smažení snadné jako dětská hra.
Ingredience
Do hluboké mísy vsypte čtyři hrnky hladké mouky, což by mělo odpovídat zhruba půl kilogramu. Lžící mouku promíchejte a uprostřed vytvořte hluboký důlek.
Odměřte jednu velkou čajovou lžičku sušeného droždí a vsypte ji do důlku v mouce. Důlek po obvodu obsypejte solí.
Sušené droždí v mouce zalijte vlažným mlékem a dořeďte trochou vlažné vody. Lžičkou začněte směs míchat a postupně odebírejte ze stran mouku, kterou zapracujte do těstíčka uprostřed. Pokračujte v míchání a během tohoto procesu postupně těsto mírně nařeďte vodou.
Když jsou promíchané všechny ingredience a všechna mouka je zapracovaná do těsta, odložte lžičku a pokračujte v míchání rukou dalších 5 až 6 minut, dokud těsto nezhutní (bude ale stále lepivé). Mísu zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte stát při pokojové teplotě 1,5 hodiny, během nichž těsto bezezbytku vyplní celou mísu a nadzvedne krycí fólii.
Po vykynutí sejměte z mísy igelit a těsto jemně promíchejte lžící.
Tradiční postup je takový, že se těsto umačká v dlani do kuličky a smaží se v horkém oleji. Protože je ale těsto velmi lepivé, není to úplně příjemná práce. Proto si můžete pomoci trikem s plastovou láhví nebo zdobicím cukrářským sáčkem.
Těsto naplňte do litrové láhve přes nálevku (půjde to trochu obtížněji, neboť je těsto kynuté a lepivé). Případně použijte zdobicí sáček, kterým buďto těsto naplníte do láhve, anebo ho z něj budete rovnou vymačkávat do pánve. V tu chvíli se ale obtížněji tvoří kulaté koblížky.
Na kamnech rozehřejte hlubokou pánev s vysokou vrstvou oleje. Když je horký, namočte do něho čisté nůžky. Z láhve pak vymačkávejte do pánve těsto, které oddělujte nůžkami. Po každém odstřihnutí nůžky opět namočte do oleje.
Smažte koblížky v horkém oleji dozlatova. Pak je vyjměte děravou lžící na tác vyložený papírovými utěrkami a nechte je okapat od přebytečného oleje.
Na závěr polijte koblížky sirupem či medem, anebo je jen pocukrujte moučkovým cukrem.