Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mistrovský koláč s jablky

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 65 minut

Mistrovský koláč s jablky - postup přípravy

Zlatá, červená a oranžovožlutá jablíčka jsou symbolem podzimu. Jsou opravdovou hozenou rukavicí pro všechny kreativní kuchaře a pekaře. Pokud hledáte obměnu tradičního jablečného štrúdlu a rádi byste upekli opravdu báječný koláč s jablky, máme pro vás jeden skvělý recept, kterým se můžete nechat inspirovat. Je plný šťavnatých jablek zjemněných smetanou a kromě toho, že je naprosto neodolatelně lahodný, je i nenáročný na přípravu i suroviny.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Připravte si hlubší dortovou formu a velkoryse ji vymažte máslem.




Do hlubší misky vložte změklé máslo, přidejte k němu špetku soli, 125 gramů cukru a jeden a půl sáčku vanilkového cukru. Všechny přísady špachtlí utřete do hladka. K máslu pak vyklepněte tři vajíčka a smíchejte je do hladké hmoty s utřeným máslem.

Vedle v misce smíchejte mouku s práškem do pečiva. Tuto směs pak postupně přidávejte ke směsi másla a vajíček a zpracujte z ní těsto. Přilijte k němu ještě dva decilitry smetany. Uhněťte pevné a pružné těsto, z něhož pak vytvarujte kouli, kterou rozválejte do placky o síle asi 3 až 5 milimetrů. Tuto placku pak vložte do vymazané dortové formy a vytvořte z ní vysokou mističku. Případné přesahující okraje odřízněte. Vezměte vidličku rovnoměrně s ní po celé ploše těsto propíchejte, aby během pečení a po něm mohla unikat horká pára z jablečné náplně.

Jablka umyjte, rozkrojte a odstraňte z nich stopku, bubáka a jadřinec. Pokud chcete, můžete je i oloupat, není to ale nutné. Nakrájejte jablka na kulaté a tenké plátky a vyrovnejte je do formy s těstem. Jablka pak zakápněte citronovou šťávou a případně je můžete posypat i skořicí, pokud chcete.


Takto připravený koláč dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi 12 až 15 minut. Mezitím smíchejte tři lžíce šlehačky se zbylým cukrem a dvěma vajíčky a mixérem či metličkou je vyšlehejte do hladka. Po čtvrt hodině vyjměte koláč z trouby, zalijte jej šlehačkovou směsí a vraťte zpátky péct dalších 50 minut.

Dopečený dort nechte vychladnout a před podáváním zasypejte moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů