Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Moldavský dezert Babka Neagra

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 180 minut

Moldavský dezert Babka Neagra - postup přípravy

Babka Neagra neboli černá bába. Tak se jmenuje zvláštní dezert původem z Moldávie, který svým vzhledem připomíná medovou plástev a který navzdory své tmavé barvě neobsahuje ani zrníčko čokolády nebo kakaa. Strukturou připomíná elastický japonský piškot, ale chuť i způsob přípravy jsou úplně jiné. Přeneste se na prosluněný Balkánský poloostrov s tímto pozoruhodným dezertem.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Vyklepněte do mísy 10 vajíček a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do světlé a husté pěny.




Do velké a hluboké mísy nasypejte hladkou mouku a přidejte lžíci jedlé sody. Obě přísady důkladně promíchejte. Přilijte sklenici rostlinného oleje a lžící míchejte, dokud se veškerá moučná směs neobalí a nezíská vláčnou konzistenci.

Přilijte kefír a postupně i mléko. Míchejte tak dlouho, dokud jej bezezbytku nezapracujete do směsi, která se naředí a získá soudržnost. Poté vmíchejte i zbylé množství tak, abyste získali hustou hmotu.

Přilijte do směsi dvě polévkové lžíce vodky, promíchejte, a nakonec lžící jemně vmíchejte deset vyšlehaných vajíček (vajíčka i mléčné těsto by měly mít před smícháním přibližně stejnou hustotu a konzistenci).


Připravte si dostatečně velký kovový pekáč s vysokými, a hlavně silnými stěnami, který velkoryse vymažte máslem. Těsto vlijte do pekáčku a zakryjte ho pokličkou.

Troubu rozehřejte na 200 °C a vložte do ní uzavřený pekáč s těstem asi na 1,5 hodiny. Po této době snižte teplotu jen na 100 °C a nechte opět 1,5 hodiny dopékat. Pak vypněte troubu, a aniž byste ji otevírali, nechte dezert uvnitř ještě alespoň dalších 30 minut nebo nejlépe do té doby, dokud trouba i pekáč s dezertem nevychladnou na pokojovou teplotu. Pak dezert v pekáči vložte do lednice a nechte ho vychladit přes noc.

Druhý den vyklopte vychlazenou černou bábu na pracovní plochu, nakrájejte ji na plátky a ty ještě rozkrájejte na kostky. Všimněte si krásné zlatavé barvy i plástvovité struktury, kterou koláč získal.

Podávejte s velkou chutí a se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů