Moravské koláče s tvarohem a povidly - postup přípravy
Moravské kynuté koláče jsou česká klasika, které jen málokterý milovník sladkých moučníků dokáže odolat. Svůj oblíbený recept nám poskytla paní Martina Wágnerová.
Na těsto
Na náplň
Na drobenku
Do zadělávací mísy nalijte vlažné mléko, přidejte trochu cukru a rozdrobte droždí. Zamíchejte a několik minut počkejte, dokud nezačne pracovat kvásek.
Pak k němu přidejte žloutky, olej, mouku a sůl. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přikryjte mísu s těstem utěrkou a nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Během kynutí si připravte tvarohovou náplň. Dejte do mísy tvaroh, vejce, kukuřičný škrob (maizena), cukr a rum a promíchejte. Množství cukru a rumu můžete upravit dle chuti.
Poté si připravte drobenku. Do talíře dejte mouku, cukr a změklé máslo a mněte všechny ingredience mezi prsty, dokud nebude drobenka hotová.
Z těsta vyválejte plát o tloušťce přibližně 7 milimetrů. Hrnečkem z něj poté vykrajujte kolečka, bude jich asi 30. Následně jim zlehka roztáhněte okraje.
Doprostřed každého kolečka dejte lžičku tvarohové náplně a zabalte do kuličky. Spojem dolů je položte na vymazaný plech, můžete ho i vyložit pečicím papírem.
Obráceným koncem vařečky udělejte do kuliček důlky a zatlačte až na dno. Koláčky potřete rozšlehaným vejcem, do důlku vtlačte lžičkou trochu povidel, posypejte je drobenkou a lžičkou drobenku zlehka upěchujte. Koláčky nechte na plechu 20 minut kynout.
Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte koláčky dozlatova. Po upečení je můžete posypat moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.