Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí slanina

Domácí slanina - postup přípravy

Pokud si s oblibou dopřáváte kupovanou slaninu s čerstvým chlebem, máme pro vás dokonalý recept na tu domácí. Ta je zkrátka bezkonkurenční. Její příprava vám zabere pouze pár minut. Z výsledné chuti své vlastnoručně připravené uzeniny budete unešeni.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

V misce si smíchejte hnědý cukr, mletý pepř, dusitanovou sůl i tu obyčejnou. Poté směsí posypte vepřový bok a vmasírujte ji rukama do masa ze všech stran.




Nyní rozkrojte bůček na tři stejně velké kusy a ty umístěte do plastových pevných sáčků. Do pytlíku umístěte i větvičku rozmarýnu.

V tomto stavu dejte všechny části masa do lednice na zhruba týden. Každý den pak maso otáčejte.

Až uplyne týden, vyjměte maso ze sáčků a opláchněte tekoucí vodou. Poté osušte papírovými utěrkami a vyskládejte na velký plech s roštem. Slaninu pak dejte ideálně do udírny na 2 až 2 a půl hodiny (teplota je nejlepší kolem 95 °C).

Až se maso vyudí, podávejte ho s čerstvým chlebem, nakládanými okurkami, cibulkami, křenem, nebo plnotučnou hořčicí. Přejeme vám dobrou chuť.

Tip na závěr



Pokud chcete, aby slanina vydržela delší dobu čerstvá, zabalte ji do sáčku a zamrazte na další dny. V momentu, kdy dostanete chuť na uzeninu, jen ji vyjmete z mrazáku, necháte povolit a servírujete. Jinak se samozřejmě skladuje v lednici. Jestliže máte jiné preference, co se týká bylinek a koření, lze maso naložit třeba i spolu s lisovaným česnekem, mletou červenou paprikou, chilli papričkami, oreganem, bazalkou. Je jen na vás, čím chcete maso ovonět.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů