Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Moravský vrabec s kysaným zelím

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Moravský vrabec s kysaným zelím - postup přípravy

Moravský vrabec, to je charakteristické spojení tučnějšího vepřového masa, česneku, cibule a kmínu, doplněné kysaným zelím a bramborovým knedlíkem. Ačkoliv jde o typickou položku restauračních menu, podle receptu z Youtube kanálu Recepty bez brepty jeho přípravu zvládnete i doma a zaručeně si pochutnáte.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Zelí

Moravský vrabec

Na posypání masa a zelí

Kuchařka
Kuchařka: Alžběta Strouhová
1. KROK

Slaninu nakrájejte na drobné kostičky, oloupanou cibuli najemno. Vše společně nasypte do hrnce se silným dnem a pomalu restujte. Zasypte kmínem, přidejte bobkový list, cukr a pepř. Řádně promíchejte a nechte cukr zkaramelizovat.

2. KROK

Jablko oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle, vyhněte se přitom jadřinci. Přidejte ke slanině s cibulí a pokračujte v restování.

3. KROK

Z kvašeného zelí vymačkejte přebytečnou tekutinu a překrájejte jej nožem na menší kousky. Poté jej přidejte do hrnce, orestujte a zalijte vodou.

4. KROK

Oloupaný brambor nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte jej do hrnce k zelí, kde bude sloužit k zahuštění. Přiveďte k varu a vařte zhruba hodinu. Poté dochuťte solí, cukrem a pepřem.

5. KROK

Vepřové plecko očistěte a nakrájejte na větší kostky. Na stejně velké kusy nakrájejte také vepřový bůček. Oloupaný česnek lehce rozmáčkněte plochou stranou nože a nakrájejte nadrobno. Oloupanou cibuli nakrájejte najemno.

6. KROK

Maso, bůček, česnek i cibuli vsypte do většího pekáče. Dle chuti osolte a opepřete. Vše řádně promíchejte a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi hodinu. Zhruba po půl hodině promíchejte.

Tip: V případě potřeby můžete maso podlít malým množstvím černého piva.

7. KROK

Posledním krokem je příprava restované cibule, kterou maso i zelí posypte při servírování. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky, oloupanou cibuli najemno. Společně restujte na středním plameni, dokud cibule nezezlátne.

8. KROK

Moravského vrabce servírujte společně se zelím a knedlíkem. Doporučujeme kynutý anebo bramborový knedlík, případně jejich kombinaci. Na závěr vše posypte cibulkou orestovanou na slanině.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Recepty bez brepty

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů