Moravský vrabec s kysaným zelím - postup přípravy
Moravský vrabec, to je charakteristické spojení tučnějšího vepřového masa, česneku, cibule a kmínu, doplněné kysaným zelím a bramborovým knedlíkem. Ačkoliv jde o typickou položku restauračních menu, podle receptu z Youtube kanálu Recepty bez brepty jeho přípravu zvládnete i doma a zaručeně si pochutnáte.
Zelí
Moravský vrabec
Na posypání masa a zelí
Slaninu nakrájejte na drobné kostičky, oloupanou cibuli najemno. Vše společně nasypte do hrnce se silným dnem a pomalu restujte. Zasypte kmínem, přidejte bobkový list, cukr a pepř. Řádně promíchejte a nechte cukr zkaramelizovat.
Jablko oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle, vyhněte se přitom jadřinci. Přidejte ke slanině s cibulí a pokračujte v restování.
Z kvašeného zelí vymačkejte přebytečnou tekutinu a překrájejte jej nožem na menší kousky. Poté jej přidejte do hrnce, orestujte a zalijte vodou.
Oloupaný brambor nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte jej do hrnce k zelí, kde bude sloužit k zahuštění. Přiveďte k varu a vařte zhruba hodinu. Poté dochuťte solí, cukrem a pepřem.
Vepřové plecko očistěte a nakrájejte na větší kostky. Na stejně velké kusy nakrájejte také vepřový bůček. Oloupaný česnek lehce rozmáčkněte plochou stranou nože a nakrájejte nadrobno. Oloupanou cibuli nakrájejte najemno.
Maso, bůček, česnek i cibuli vsypte do většího pekáče. Dle chuti osolte a opepřete. Vše řádně promíchejte a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi hodinu. Zhruba po půl hodině promíchejte.
Tip: V případě potřeby můžete maso podlít malým množstvím černého piva.
Posledním krokem je příprava restované cibule, kterou maso i zelí posypte při servírování. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky, oloupanou cibuli najemno. Společně restujte na středním plameni, dokud cibule nezezlátne.
Moravského vrabce servírujte společně se zelím a knedlíkem. Doporučujeme kynutý anebo bramborový knedlík, případně jejich kombinaci. Na závěr vše posypte cibulkou orestovanou na slanině.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty