Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mrkvové omelety se sýrem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Mrkvové omelety se sýrem - postup přípravy

Víte, že mrkev patří k nejzdravějším druhům zeleniny, ale děti ji syrovou nechtějí jíst? Poradíme vám recept, který jim zaručeně zachutná a vám umožní dětem zajistit přísun potřebných vitamínů a jiných důležitých látek. Navíc vám ukážeme, že některé pozitivní účinky mrkve se překvapivě zvyšují jejím tepelným zpracováním, ačkoliv jsme zvyklí na to, že všude čteme, že zelenina je nejzdravější v syrovém stavu.

Ingredience pro:
2 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Mrkev oškrábejte a nastrouhejte na struhadle.




K mrkvi přidejte do mísy vejce a strouhaný sýr, ochuťte mletým pepřem a solí a dobře promíchejte.

Pánev nejprve nasucho zahřejte na mírném plameni, potom do ní nalijte malé množství oleje a až je dobře rozpálený, nalijte na něj mrkvovou směs a osmažte ji z obou stran, dokud nezezlátne.

Hotovou mrkvovou placku přesuňte opatrně na talíř, ozdobte nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou a nakrájejte na dílky jako pizzu.

Přejeme vám dobrou chuť!

Mrkev a její přínos pro lidské zdraví

Mrkev bývá především spojována s až zázračnými účinky pro zrak. Část toho je bohužel pouze mýtus, ale mrkev přece jen i na oči v určitém směru pozitivně působí, a to zejména díky vyššímu obsahu vitamínu A, který má kromě pozitivních účinků na stav pleti vliv také na výživu sítnice. A právě vyživená sítnice znamená kvalitnější vnímání zrakových vjemů.

Mrkev vedle vitamínu A obsahuje také betakaroten, který snižuje riziko vzniku šedého zákalu. Pokud jde o další pozitivní působení látek obsažených v mrkvi na lidský zrak, nelze opomenout ani šeroslepost, kdy má oko problém přizpůsobit se tmě nebo šeru. I tento stav mrkev zmírňuje.

Mrkev má také protizánětlivé a antioxidační účinky a díky betakarotenu pomáhá pleti k lepšímu opálení. Právě pro tento účel je ale mnohem lepší mrkev konzumovat tepelně zpracovanou, protož tak se její účinek významně zvyšuje.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů