Nadýchaná domácí vánočka - postup přípravy
Vánočku si můžete ke kávě nebo čaji upéct nejen o svátky vánoční. Tohle sladké pečivo se hodí k snídani či na svačinu v jakékoliv roční období. Připravte si jej vlastnoručně a nebudete litovat. Domácí verze je naprosto nepřekonatelná.
Ingredience
Začněte tím, že si do misky rozdrobíte droždí a přelijete ho teplou vodou. Posléze ingredience smíchejte metličkou. Také přidejte do směsi asi dvě až tři lžíce hladké mouky a nechte vzejít kvásek.
Mezitím si do velké mísy rozklepněte tři vejce a vyšlehejte je metličkou. Také k nim přisypte sůl, vložte med a promíchejte. V další fázi vlijte i slunečnicový olej a vzešlý kvásek. Nakonec přisypávejte po lžících i zbytek hladké mouky a vypracujte hladké homogenní těsto, které se nebude lepit. Hmotu je vhodné prohníst na vále s trochou mouky rukama.
Nyní si vezměte k ruce velkou čistou mísu a vymažte ji trochou oleje. Vložte do ní bochník těsta, překryjte potravinovou fólií a nechte kynout na teplém místě asi hodinu.
Pletení vánoček a jejich pečení
Až těsto vykyne, vyjměte jej z mísy a přepulte na dva stejně velké kousky. Posléze první polovinu těsta nakrájejte na šest stejně objemných kusů a tu druhou na čtyři stejně velké kusy. Z každého z nich vyválejte malý bochníček. Následně vše překryjte sáčkem nebo fólií na potraviny a nechte asi 15 minut kynout. Po uplynutí doby kynutí začněte s válením pramenů na vánočku (na pomoučeném vále).
Měly by být stejně dlouhé. Nyní je potřeba prameny zaplést. Můžete jednu vánočku vytvořit ze čtyř pramenů a tu druhou z šesti. Pokud si nebudete vědět rady, zhlédněte instruktážní video. Upletené vánočky pomažte rozšlehaným vejcem s mlékem (můžete posypat i mandlemi či sezamovými semínky) a nechte pod igelitem kynout další půl hodinu. Pak dejte péct do trouby při 180 °C na 35 minut.
Servírování domácí vánočky
Upečené vánočky vyjměte z trouby, posypte moučkovým cukrem dle libosti a po zchladnutí podávejte s šálkem kávy, kakaa nebo čaje. Hodit se bude k pečivu i marmeláda nebo máslo. Přejeme dobrou chuť.