Nadýchaná meruňková buchta - postup přípravy
Meruňkovou buchtu, kterou zvládne každá kuchařinka? S tímto jednoduchým receptem zvládne upéct nadýchanou meruňkovou buchtu k snídani nebo odpolední kávě úplně každý! Už pečení naláká do kuchyně všechny strávníky, kteří budou napjatě čekat s připravenými talířky a dezertními vidličkami, protože takové omamné vůni linoucí se z trouby se jen těžko odolává! Už je připraveno na čaj a kávu? Buchta se peče!
Ingredience
Přípravu buchty začněte omytím meruněk, které po umytí dobře osušte, vypeckujte a rozpulte.
Máslo nechte změknout, případně lehce zahřejte, přidejte oba druhy cukrů a rozetřete. Máslovou hmotu dejte do misky a přidejte vejce, dobře zašlehejte. Do této směsi přilijte jogurt a znovu dobře míchejte.
Nyní si připravte další misku, do které prosejte mouku a přidejte všechny další suché ingredience a pořádně promíchejte sypkou směs. Obsah obou misek důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké a vláčné těsto bez hrudek.
Vyložte pekáček nebo pečící formu papírem na pečení, případně vymažte máslem a vysypejte krupičkou, těsto nalijte do formy a rovnoměrně rozprostřete.
Navrch poklaďte půlky meruněk slupkou dolů, ovoce se v těstě mírně utopí. Vložte do předem předehřáté trouby na 180 °C na 45 minut, pečte dozlatova. Před vyndáním z trouby pro kontrolu zapíchněte do těsta špejli, zda je těsto propečené.
Nemáte čerstvé meruňky? Buchtu můžete upéct ze všech druhů sezónního ovoce, jako jsou broskve, třešně, švestky nebo špendlíky ze zahrádky. U kyselejšího ovoce navyšte množství cukru o cca 40-50 gramů.