Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchané bramborové kynuté těsto bez vajec a mléka

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut

Nadýchané bramborové kynuté těsto bez vajec a mléka - postup přípravy

Receptů na kynutá těsta existuje velké množství. Tohle je ale jiné. Připravuje se totiž z brambor. Je neuvěřitelně nadýchané a nepotřebujete na něj ani vejce, ani mléko. Přitom se hodí nejenom pro výrobu slaných dobrot, ale také na sladké koláče a housky pečené jak v troubě, tak ale třeba i na pánvi. Díky svému složení se navíc hodí i pro použití pro vegetariány a vegany.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Brambory oloupejte a nakrájejte je na drobné kostičky. Ty vsypte do hrnce s lehce osolenou vodou a nechte je uvařit úplně doměkka. Když jsou hotové, vodu z nich slijte a mixérem nebo jiným vhodným nástrojem je rozdrťte na co nejjemnější konzistenci.




Měli byste získat hmotu o hustotě těsta na palačinky nebo dokonce i trochu řidší. Tu pak nechte lehce zchladnout, ale ne víc, než zhruba na 40 až 45 stupňů Celsia.

Nyní se můžete pustit do přípravy samotného těsta. Bramborovou směs nalijte do mísy, přidejte k ní sušené droždí, lžičku soli, odměřené množství cukru a asi půl hrnku oleje. Druhou polovinu přilijete o něco později.

Přísady promíchejte a pak k nim přidejte asi polovinu mouky. Znovu dobře promíchejte tak, aby v těstě nezůstaly hrudky a nechte ho při pokojové teplotě 30 minut odpočívat a kynout zakryté čistou bavlněnou utěrkou, potravinářskou fólií nebo prostě jenom pokličkou.

Poté, co uplyne odměřený čas, začněte těsto opět hníst a postupně k němu přidávejte zbylé množství oleje a mouky. Hněťte špachtlí nebo elektrickým hnětačem tak dlouho, dokud nezískáte jednolité těsto. To pak vyklopte na lehce pomoučněný vál a prohněťte ho ještě rukama.


Nakonec hotové těsto vložte do mísy, jejíž vnitřek jste vytřeli malou vrstvou rostlinného oleje, zakryjte opět utěrkou nebo fólií a nechte těsto kynout do té doby, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Pak už z něj můžete tvarovat a péct libovolné výrobky. Uvidíte, že budete velmi mile překvapeni.

Přejeme vám spoustu zábavy při pečení a hlavně dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů