Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchané buchty s jablky a skořicí

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Nadýchané buchty s jablky a skořicí - postup přípravy

Dnes si připravíme takovou tradičně netradiční sladkou dobrotu. Je to variace na klasické plněné buchty, tentokrát ale trochu v jiném hávu. Kynuté buchtičky jsou o něco menší, než Honzovy buchty, jsou plněné jablky a skořicí, které jsou neuvěřitelně voňavé, šťavnaté a přitom lehoučké jako pírko. Potěšte svou rodinu touhle zlatavou dobrotou, kterou určitě budou chtít napříště zopakovat. Navíc vám k její výrobě stačí jen ty nejdostupnější suroviny.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si připravte těsto. Do misky nalijte teplé mléko, rozpusťte v něm cukr a rozdrobte kvasnice. Lehce zamíchejte a nechte stát na teplém místě zhruba 10 nebo 15 minut, aby se kvasinky aktivovaly. To poznáte podle toho, že na povrchu směsi se začnou vytvářet bublinky.




Do mísy rozklepněte vajíčko, přidejte vanilku podle chuti a trochu promíchejte. Postupně přimíchávejte mouku a začněte hníst těsto.

Během hnětení těsta k němu ještě přidáme špetku soli a také změklé máslo. Hnětačem či rukama zpracovávejte těsto, dokud se nepřestane lepit a vytvoří pevnou a hladkou konzistenci. Těsto nechejte v míse, kterou zakryjte čistou bavlněnou utěrkou a nechte na teplém místě zhruba hodinu kynout.

Připravte náplň. Jablka omyjte, oloupejte a odstraňte stonky a jadřince. Dužinu nakrájejte na malé kostky. Ty vhoďte na pánev a nasucho restujte na mírném ohni. Přidejte cukr a šťávu z půlky citronu a nechte na pánvi zhruba 20 minut, dokud se neodpaří všechna šťáva. Pak zastavte oheň, posypejte jablka skořicí, promíchejte a nechte vychladnout.

Vykynuté těsto si vyhoďte na pomoučněný stůl, rukama ho trochu prohněťte a uválejte z něj válec. Ten rozdělte na 18 stejných částí, které vytvarujte do tvaru koule. Ty vyrovnejte na talíř, nebo jen na vál, přikryjte je znovu utěrkou a nechte znovu 15 minut odpočívat.

Každou kouli poté vyválejte na kulatou placku. Do jejího středu dejte asi 1 lžíci jablkové náplně a těsto kolem náplně důkladně uzavřete. Stejně postupujte se všemi připravenými těstovými koulemi.

Plech na pečení si vyložte pečicím papírem nebo ho vytřete tukem a připravené buchtičky do něho vyrovnejte těsně vedle sebe. Nechte takto znovu asi 15 až 20 minut kynout pod utěrkou.

Troubu si dejte rozehřát na 180 stupňů Celsia. Rozšlehejte si v misce jedno vajíčko, pomocí silikonové mašlovačky jím pomažte povrch každé buchtičky v pekáči a zasypejte je hnědým cukrem. Pak vložte do trouby péct asi 15 minut, dokud jejich povrch nezezlátne.

Vyjměte dobrotu z trouby, nechejte ji trochu vychladnout a s chutí podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů