Nadýchané buchty s jablky a skořicí

Další 3 fotografie
Další 3 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
30 minut
ČAS VAŘENÍ
30 minut
NÁROČNOST
Snadná

Nadýchané buchty s jablky a skořicí - postup přípravy

Dnes si připravíme takovou tradičně netradiční sladkou dobrotu. Je to variace na klasické plněné buchty, tentokrát ale trochu v jiném hávu. Kynuté buchtičky jsou o něco menší, než Honzovy buchty, jsou plněné jablky a skořicí, které jsou neuvěřitelně voňavé, šťavnaté a přitom lehoučké jako pírko. Potěšte svou rodinu touhle zlatavou dobrotou, kterou určitě budou chtít napříště zopakovat. Navíc vám k její výrobě stačí jen ty nejdostupnější suroviny.

Nejprve si připravte těsto.

Do misky nalijte teplé mléko, rozpusťte v něm cukr a rozdrobte kvasnice. Lehce zamíchejte a nechte stát na teplém místě zhruba 10 nebo 15 minut, aby se kvasinky aktivovaly. To poznáte podle toho, že na povrchu směsi se začnou vytvářet bublinky.

Do mísy rozklepněte vajíčko, přidejte vanilku podle chuti a trochu promíchejte. Postupně přimíchávejte mouku a začněte hníst těsto.

Během hnětení těsta k němu ještě přidáme špetku soli a také změklé máslo. Hnětačem či rukama zpracovávejte těsto, dokud se nepřestane lepit a vytvoří pevnou a hladkou konzistenci. Těsto nechejte v míse, kterou zakryjte čistou bavlněnou utěrkou a nechte na teplém místě zhruba hodinu kynout.

Připravte náplň. Jablka omyjte, oloupejte a odstraňte stonky a jadřince. Dužinu nakrájejte na malé kostky. Ty vhoďte na pánev a nasucho restujte na mírném ohni. Přidejte cukr a šťávu z půlky citronu a nechte na pánvi zhruba 20 minut, dokud se neodpaří všechna šťáva. Pak zastavte oheň, posypejte jablka skořicí, promíchejte a nechte vychladnout.

Vykynuté těsto si vyhoďte na pomoučněný stůl, rukama ho trochu prohněťte a uválejte z něj válec. Ten rozdělte na 18 stejných částí, které vytvarujte do tvaru koule. Ty vyrovnejte na talíř, nebo jen na vál, přikryjte je znovu utěrkou a nechte znovu 15 minut odpočívat.




Každou kouli poté vyválejte na kulatou placku. Do jejího středu dejte asi 1 lžíci jablkové náplně a těsto kolem náplně důkladně uzavřete. Stejně postupujte se všemi připravenými těstovými koulemi.

Plech na pečení si vyložte pečicím papírem nebo ho vytřete tukem a připravené buchtičky do něho vyrovnejte těsně vedle sebe. Nechte takto znovu asi 15 až 20 minut kynout pod utěrkou.

Troubu si dejte rozehřát na 180 stupňů Celsia. Rozšlehejte si v misce jedno vajíčko, pomocí silikonové mašlovačky jím pomažte povrch každé buchtičky v pekáči a zasypejte je hnědým cukrem. Pak vložte do trouby péct asi 15 minut, dokud jejich povrch nezezlátne.

Vyjměte dobrotu z trouby, nechejte ji trochu vychladnout a s chutí podávejte.

Galerie

Další 3 fotografie
Další 3 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (79%) 276 hlasů
Nahlásit chybu
80 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma
Dezerty, moučníky, sladkosti
Kynuté bochánky s meruňkovou zavařeninou a pudinkem
0 hlasů
90 minut
25 minut
Bezmasá jídla
Zlatavé opečené brambory na másle se zeleným chilli a čerstvým koriandrem
0 hlasů
15 minut
90 minut
Bezmasá jídla
Smažená omeleta z instantních nudlí a sýrem
0 hlasů
10 minut
15 minut
Hlavní chody
Sekané kuřecí řízečky se zakysanou smetanou a petrželkou
0 hlasů
20 minut
20 minut

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty