Nadýchané domácí kefírové croissanty - postup přípravy
Croissanty jsou proslulé jemné francouzské pečivo, které dobylo svět. Nyní si je můžete snadno připravit i doma. Jejich výroba je velmi prostá. Stačí vám v podstatě znalost přípravy kynutého těsta a trocha zručnosti při rolování výsledného pečiva. Udělejte radost sobě i své rodině a upečte si lahodné croissanty z kefírového těsta.
Ingredience
Ze všeho nejdříve si připravíme kvásek.
Do misky či skleničky si nalijte vlažný kefír, do něhož přidejte sušené droždí, sůl a cukr. Řádně promíchejte a nechte na teplém místě chvilku stát, než se na povrchu tekutiny začnou tvořit malé bublinky.
Rozehřejte máslo a nechejte ho trochu zchladit. Přidejte ho do mísy, kam rozklepněte dvě vajíčka a metličkou obě suroviny dobře promíchejte. Ke směsi přilijte kefírový kvásek, promíchejte a postupně za stálého míchání přisypávejte mouku. Když směs začne houstnout, vyměňte metličku za elektrický hnětač nebo kuchyňský robot a uhněťte hladké, pevné a nelepivé těsto. Mísu zakryjte přilnavou fólií nebo čistou bavlněnou utěrkou a nechte stát na teplém místě zhruba hodinu až hodinu a půl.
Po uplynutí doby vyklopte těsto na pomoučněný vál a znovu ho rukama trochu propracujte. Válečkem rozválejte na kulatou tenkou placku, kterou rozkrájejte na úzké trojúhelníky.
Z trojúhelníků pak zamotejte croissanty tak, že začnete u široké strany a zamotáváte směrem k cípu. Takto vytvořte všechny rohlíčky, které vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Do misky si vyklepněte dvě vajíčka a oddělte žloutky. K těm přidejte 40 ml mléka a rozšlehejte. Mašlovačkou pak žloutkovou směsí potřete celý povrch croissantů a zasypejte je mákem nebo sezamovými semínky a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C zhruba na 30 minut.