Nadýchané vroubkované šneky z kynutého těsta - postup přípravy
Šneky z kynutého těsta podle tohoto francouzského receptu můžete připravit na sladko i na slano. Hodí se ke svačině i na snídani a navíc zůstanou stejně čerstvé i několik dní.
Ingredience
Do mísy nalijte teplé mléko, teplou vodu, olej, dva bílky, jeden žloutek, dvě lžíce cukru a suché droždí. Promíchejte. Poté postupně za stálého míchání přidávejte prosátou mouku, následně sůl a 30 g másla, které by mělo mít pokojovou teplotu. Pokud máte kuchyňský robot, můžete ho použit s hnětacím hákem.
Výsledné těsto by mělo být hladké, měkké a dobře se táhnout, nemělo by se ale lepit na mísu ani na ruce. Mísu přikryjte čistou utěrkou nebo ubrouskem a nechte asi hodinu kynout.
Když těsto zdvojnásobí svůj objem, ručně ho rozdělte na dvanáct stejných kousků. Každý jednotlivý kousek těsta vezměte a rozválejte ho válečkem do oválu o tloušťce asi půl centimetru.
Namažte je rozehřátým máslem (zbylých 50 g) po celém povrchu. Kolečkem na pizzu nebo ostrým nožem do oválu zlehka nařízněte svislé čáry, ale neprořízněte ho úplně. Pak ovál srolujte zešikma do malé roličky, jejíž konce spojte.
Postupujte tak i s dalšími kousky těsta. Hotové šneky vložte na plech s pečicím papírem, přikryjte ubrouskem a nechte dalších dvacet minut kynout na teplém místě. Během pečení ještě zvětší svůj objem, nechte proto mezi nimi dostatek místa. Poté rozmíchejte žloutek a potřete s ním všechny šneky.