Nadýchaný koláč z máslového těsta - postup přípravy
Proč trávit v kuchyni několik hodin, když ty nejlepší moučníku upečete za chvíli. Stačí si vyhrát s těstem a výsledek musí být naprosto dokonalý. A vystačíte si s tím, co máte běžně doma.
Ingredience
Máslo nechte povolit při pokojové teplotě, nakrájejte ho na kostičky, začněte ho šlehat a přisypávejte cukr. Když začne směs výrazně houstnout, zjemněte ji mlékem a také rumovou esencí. Místo ní lze alternativně použít také vanilkovou, nebo jinou, podle chuti. Takto připravený vyšlehaný základ je připraven na přisypání prosáté mouky, dále vanilkového cukru a také prášku do pečiva.
Těsto míchejte do doby, než se ingredience dokonale propojí. Když jste s konzistencí spokojeni, vezměte zhruba jednu čtvrtinu těsta a dejte ji stranou. Zbývající těsto nalijte na plech, který předtím buď vymažte máslem a vysypte moukou, nebo raději vyložte pečicím papírem. Těsto na plech nalijte a s tím několikrát zatřeste, aby se rozprostřelo až do krajů a na povrchu zarovnalo.
Zbývající čtvrtinu těsta ještě dokončete, přidáním kakaa. Vytvoříte tak tmavou variantu, kterou následně nalijte z větší výšky do těsta světlého. Snažte se o celkovou rovnoměrnost. Místa, kde je tmavé těsto ještě lehce zašlehejte vidličkou, abyste docílili toho, že se těsta propojí, a hlavně že se vytvoří velmi zajímavé, a hlavně originální vzory.
Hotové kombinaci těst v plechu můžete dát péct. Troubu nejprve rozehřejte na 180 stupňů a plech s moučníkem vložte do středu trouby. Pečte po dobu zhruba 40 minut. Svůj výtvor vyndejte, nechte v plechu a ponechejte při pokojové teplotě chladnout. Poté přímo v plechu nakrájejte a jednotlivé kousky servírujte. I když šlo o jednoduchý moučník, na řezu vypadá velmi originálně a chuťově je nesmírně povedený.