Nakládaná rajčata s česnekem a bylinkami - postup přípravy
Nakládaná rajčata vám umožní uchovat čerstvou letní úrodu a vychutnávat si ji po celý rok. Můžete je servírovat samostatně, ale přidat je i do salátů či hlavních chodů.
Ingredience
Nálev
Papriky zbavte semeníku, nakrájejte je na menší kusy a společně s chilli paprikami je rozmixujte na kaši. Do nádoby s paprikami přidejte oloupané stroužky česneku s petrželkou, koriandrem a bazalkou a vše znovu rozmixujte.
Vzniklou směsí naplňte rovnoměrně tři sterilizované sklenice a omytá rajčata, zbavená stopek, nakrájejte na poloviny.
Tip: Jsou-li rajčata větších rozměrů, nakrájejte je na čtvrtky.
Rajčaty naplňte všechny tři sklenice a připravte si nálev. V rendlíku smíchejte vodu se solí a cukrem, vše zamíchejte a směs svařte – potrvá to 3–4 minuty. Poté nálevem naplňte sklenice s rajčaty, které uzavřete sterilizovanými víčky.
Sklenice vložte do hrnce se dnem pokrytým čistou utěrkou a nalijte do něj vodu tak, aby sahala přibližně do poloviny výšky sklenic. Následně nakládaná rajčata ve sklenicích vařte 10 minut.
Poté sklenice otevřete a do každé z nich vlijte kyselinu octovou a ocet. Ihned poté sklenice znovu uzavřete a víčkem dolů je postavte na ručník a přikryjte je druhým ručníkem. Nakládaná rajčata nechte volně vychladnout.
Tip: Rajčata můžete servírovat samostatně s oblíbeným pečivem, ale také je použít k přípravě marinád nebo jako doplněk k hlavnímu chodu. V tomto receptu byly použity sklenice o objemu 1000 ml.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Камчатникова Татьяна