Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládaná rajčata se švestkami a koprem

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 6 minut

Nakládaná rajčata se švestkami a koprem - postup přípravy

Ať už budete chtít oživit saláty, těstoviny, masové pokrmy nebo pomazánky, poslouží vám nakládaná rajčata se švestkami. Pochoutka je šťavnatá a má bohatou chuť.

Nakládaná rajčata se švestkami a koprem jsou přesně ten typ domácí dobroty, která vás překvapí svou chutí i tím, jak snadno se připravuje. Sladké švestky se tu potkávají s rajčaty, česnekem, kořením a koprem – a dohromady tvoří nečekaně vyváženou kombinaci, která se skvěle hodí k masu, do salátů, k těstovinám nebo jen tak na chleba. Je to něco mezi pikantní přílohou a voňavou zavařeninou, která dodá každému jídlu šmrnc.

Tenhle recept má kořeny v tradičním zavařování, jak ho známe z babiččiny kuchyně. Spojení ovoce a zeleniny není žádná novinka – podobné kombinace najdete třeba v kavkazské nebo ukrajinské kuchyni, kde se nebojí míchat sladké se slaným. Kopr, bobkový list, nové koření a pepř dodávají směsi hloubku a vůni, která připomíná léto a zahradu. A protože se vše zalévá horkým nálevem s octem, cukrem a solí, výsledek vydrží ve spíži klidně celé měsíce.

Kromě chuti má tahle pochoutka i pár zdravotních výhod. Rajčata jsou plná vitamínu C, A a antioxidantů, které pomáhají chránit buňky a podporují imunitu. Švestky zase prospívají trávení, obsahují vlákninu, draslík a pomáhají tělu bojovat proti zánětům. A kopr? Ten je známý tím, že uklidňuje žaludek, působí proti nadýmání a má antibakteriální účinky.

Pokud chcete recept trochu obměnit, můžete přidat plátky cibule, kousky papriky nebo místo švestek použít třeba meruňky. Nálev se dá dochutit medem, citronovou šťávou nebo kapkou balsamica. Ať už si vyberete jakoukoli variantu, nakládaná rajčata se švestkami a koprem budou ozdobou každého stolu – a důkazem, že i z obyčejných surovin se dá vykouzlit něco výjimečného.

Ingredience pro:
1 sklenice
+ -

Základ

Do sklenice

Marináda

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Ovoce se zeleninou omyjte, osušte a švestky vypeckujte. Do sterilizované sklenice vložte bobkový list, nové koření a kuličky pepře.

Poznámka: Ingredience jsou určeny pro naplnění 1 sklenice o objemu 1000 ml. 

2. KROK

Přidejte květ kopru, celerový list, česnek a rajčata se švestkami. Ingredience zalijte horkou vodou, sklenici volně přiklopte víčkem a nechte ji 15 minut stát.

Tip: Rajčata propíchněte párátkem, aby při zalití horkou vodou nepraskla.  

3. KROK

Vodu následně přelijte do hrnce, kde ji smíchejte se solí, cukrem a vařte ji 2–3 minuty, do úplného rozpuštění cukru. Mezitím do sklenice vlijte octovou esenci. 

4. KROK

Uvařeným nálevem zalijte ingredience ve sklenici tak, aby byly zcela ponořené, sklenici pevně uzavřete a nechte ji volně chladnout dnem vzhůru, pod ručníkem.

5. KROK

Poznámka: Nakládaná rajčata se švestkami uchovávejte na chladném a tmavém místě. Po otevření pochoutku co nejdříve zkonzumujte a do té doby ji uchovávejte v lednici.  

6. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK

Zdroj receptu: PAZANDA ZAMIRA

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů