Nakládaná rajčata v zelí s mrkví a červenou paprikou - postup přípravy
Chutný předkrm, zeleninová obloha k masitým pokrmům, anebo jen vždy připravená chuťovka, když vás přepadne chlad a chuť na něco dobrého. Nakládaná rajčata v zelí s mrkví a červenou paprikou jsou zdravá, lehká a přitom tak báječná!
Ingredience
Ze zelí odstraňte svrchní listy, hlávku omyjte a osušte, rozdělte ji na čtvrtiny a ostrým nožem je nakrájejte na tenké nudličky. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Zelí s mrkví vložte do hluboké mísy a obojí dobře promíchejte.
Papriky zbavte stopky a jadřinců a nakrájejte je na proužky. Vyloupejte stroužky z jedné paličky česneku a nakrájejte je na čtvrtky.
Kopr a křenové listy omyjte pod tekoucí vodou a nakrájejte je na středně velké kousky, které vložte na dno velké zavařovací sklenice (o objemu 3 litry).
Na bylinky rozložte silnou vrstvu zelí, na to položte všechnu papriku a pak znovu tenčí proužek zelí. Na zelí přidejte trochu česneku a vyskládejte první vrstvu rajčat. Od této chvíle střídejte vrstvu zelí, česneku a rajčat, dokud vám nedojdou suroviny.
V konvici uvařte vodu a zalijte s ní celý obsah sklenic, které zlehka zavíčkujte a nechte asi 20 minut stát. Poté sklenice otevřete a vodu z nich slijte do hrnce. Podle objemu vody přidejte příslušné množství kyseliny octové, cukru a soli, přidejte bobkové listy, kuličky nového koření a černého pepře a vařte asi 15 minut.
Hotovým nálevem pak zalijte zpátky rajčata ve sklenici tak, aby nálev dosáhl téměř hrany sklenice. Odměřte jednu polévkovou lžíci 70% vodky nebo potravinářského lihu, nalijte ji na hladinu láku a sklenici důkladně zavíčkujte a zatáhněte.
Nakládaná rajčata nechte zvolna vychladnout na pokojovou teplotu a poté uložte do chladné a temné spíže, do sklepa či prostě do ledničky, kde vám vydrží i déle než rok.