Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládaná rajčata v zelí s mrkví a červenou paprikou

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Nakládaná rajčata v zelí s mrkví a červenou paprikou - postup přípravy

Chutný předkrm, zeleninová obloha k masitým pokrmům, anebo jen vždy připravená chuťovka, když vás přepadne chlad a chuť na něco dobrého. Nakládaná rajčata v zelí s mrkví a červenou paprikou jsou zdravá, lehká a přitom tak báječná!

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Ze zelí odstraňte svrchní listy, hlávku omyjte a osušte, rozdělte ji na čtvrtiny a ostrým nožem je nakrájejte na tenké nudličky. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Zelí s mrkví vložte do hluboké mísy a obojí dobře promíchejte.




Papriky zbavte stopky a jadřinců a nakrájejte je na proužky. Vyloupejte stroužky z jedné paličky česneku a nakrájejte je na čtvrtky.

Kopr a křenové listy omyjte pod tekoucí vodou a nakrájejte je na středně velké kousky, které vložte na dno velké zavařovací sklenice (o objemu 3 litry).

Na bylinky rozložte silnou vrstvu zelí, na to položte všechnu papriku a pak znovu tenčí proužek zelí. Na zelí přidejte trochu česneku a vyskládejte první vrstvu rajčat. Od této chvíle střídejte vrstvu zelí, česneku a rajčat, dokud vám nedojdou suroviny.


V konvici uvařte vodu a zalijte s ní celý obsah sklenic, které zlehka zavíčkujte a nechte asi 20 minut stát. Poté sklenice otevřete a vodu z nich slijte do hrnce. Podle objemu vody přidejte příslušné množství kyseliny octové, cukru a soli, přidejte bobkové listy, kuličky nového koření a černého pepře a vařte asi 15 minut.

Hotovým nálevem pak zalijte zpátky rajčata ve sklenici tak, aby nálev dosáhl téměř hrany sklenice. Odměřte jednu polévkovou lžíci 70% vodky nebo potravinářského lihu, nalijte ji na hladinu láku a sklenici důkladně zavíčkujte a zatáhněte.

Nakládaná rajčata nechte zvolna vychladnout na pokojovou teplotu a poté uložte do chladné a temné spíže, do sklepa či prostě do ledničky, kde vám vydrží i déle než rok.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů