Nakládané houby v octovém nálevu - postup přípravy
Nakládané houby mají výraznou chuť a skvěle se hodí jako doplněk do salátů nebo příloha k masu. Vyzkoušejte snadný recept podle Youtube kanálu, Recepty bez brepty.
Základ
Nálev
Do sklenice
Houby očistěte, nakrájejte je na kousky a důkladně je propláchněte vodou. Do hrnce s vodou vložte oloupaný kousek celeru s mrkví a bobkovým listem. Přidejte celý černý pepř, nové koření, sůl a ocet.
Hrnec přikryjte pokličkou a jeho obsah vařte 15 minut. Poté přidejte houby a pokračujte ve vaření dalších 15 minut. Následně směs sceďte, propláchněte studenou vodou a vyjměte z ní zeleninu.
Nyní připravte nálev. Do hrnce vlijte studenou vodu, do které přidejte sůl, bobkový list, hřebíček, celý černý pepř, nové koření a hořčičná semínka. Ingredience zamíchejte a vařte pod pokličkou 15 minut.
Mezitím, co se vaří nálev, vložte cibuli, oloupaný celer a mrkev do vroucí vody a zeleninu vařte 5 minut. Po čtvrt hodině vlijte do nálevu ocet, zeleninu sceďte a začněte s plněním sklenic.
Na dno každé sklenice vložte trochu cibule nakrájené na proužky, trochu nakrájené mrkve a celeru. Na zeleninu položte vrstvu houbové směsi, kterou pokryjte vrstvou zeleniny.
Poznámka: Postup opakujte, dokud budete mít ingredience. Vrstvení zakončete houbovou směsí.
Sterilizované sklenice naplňte nálevem a jejich obsah, na několika místech, mírně promíchejte rukojetí vidličky. Sklenice uzavřete víčky a vložte je do hrnce, do kterého nalijte vodu až po víčka.
Poznámka: Díky tomuto postupu se nálev dostane všude mezi zeleninu a houby.
Nakládané houby zavařujte 30 minut, vyjměte je z vody a, dnem vzhůru, je nechte volně vychladnout.
Tip: Houby podávejte jako svačinku s pečivem. Můžete je také zakomponovat do salátů nebo použít jako přílohu k masu.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty