Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládané houby v octovém nálevu

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 80 minut

Nakládané houby v octovém nálevu - postup přípravy

Nakládané houby mají výraznou chuť a skvěle se hodí jako doplněk do salátů nebo příloha k masu. Vyzkoušejte snadný recept podle Youtube kanálu, Recepty bez brepty.

Ingredience pro:
3 sklenice
+ -

Základ

Nálev

Do sklenice

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Houby očistěte, nakrájejte je na kousky a důkladně je propláchněte vodou. Do hrnce s vodou vložte oloupaný kousek celeru s mrkví a bobkovým listem. Přidejte celý černý pepř, nové koření, sůl a ocet. 

2. KROK

Hrnec přikryjte pokličkou a jeho obsah vařte 15 minut. Poté přidejte houby a pokračujte ve vaření dalších 15 minut. Následně směs sceďte, propláchněte studenou vodou a vyjměte z ní zeleninu. 

3. KROK

Nyní připravte nálev. Do hrnce vlijte studenou vodu, do které přidejte sůl, bobkový list, hřebíček, celý černý pepř, nové koření a hořčičná semínka. Ingredience zamíchejte a vařte pod pokličkou 15 minut. 

4. KROK

Mezitím, co se vaří nálev, vložte cibuli, oloupaný celer a mrkev do vroucí vody a zeleninu vařte 5 minut. Po čtvrt hodině vlijte do nálevu ocet, zeleninu sceďte a začněte s plněním sklenic. 

5. KROK

Na dno každé sklenice vložte trochu cibule nakrájené na proužky, trochu nakrájené mrkve a celeru. Na zeleninu položte vrstvu houbové směsi, kterou pokryjte vrstvou zeleniny. 

Poznámka: Postup opakujte, dokud budete mít ingredience. Vrstvení zakončete houbovou směsí. 

6. KROK

Sterilizované sklenice naplňte nálevem a jejich obsah, na několika místech, mírně promíchejte rukojetí vidličky. Sklenice uzavřete víčky a vložte je do hrnce, do kterého nalijte vodu až po víčka. 

Poznámka: Díky tomuto postupu se nálev dostane všude mezi zeleninu a houby.

7. KROK

Nakládané houby zavařujte 30 minut, vyjměte je z vody a, dnem vzhůru, je nechte volně vychladnout. 

Tip: Houby podávejte jako svačinku s pečivem. Můžete je také zakomponovat do salátů nebo použít jako přílohu k masu.

8. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: Recepty bez brepty

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů