Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemná piškotová roláda

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Jemná piškotová roláda - postup přípravy

Když potřebujete rychle a s minimálním úsilím i vybavením upéct chutný zákusek, každý dobrý a funkční recept přijde vhod. I když ale plánujeme svému dílu věnovat trochu více kreativity a úsilí, hodí se jednoduchý základ, na kterém pak můžete stavět. Z této kategorie univerzálních, snadných a rychlých receptů je jednoduchá piškotová roláda, kterou můžete naplnit marmeládou nebo různými druhy žloutkových, smetanových či čokoládových náplní. Tento recept proto velmi dobře poslouží, pokud hledáte rychlou dobrotu, kterou si připravit k čaji, když vás honí mlsná, ale i když sháníte základní recept na roládu, kterou můžete po svém dozdobit prakticky čímkoliv.

Ingredience pro:
5 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Mléko nalijte do kastrůlku a postavte na kamna. Mléko zvolna zahřejte a přidejte k němu máslo. Směs přiveďte k varu a hned odstavte z kamen. Nechte  tekutinu zchladnout na pokojovou teplotu.




Do samostatné misky rozklepněte tři vajíčka a přidejte k nim cukr. Elektrickým šlehačem vyšlehejte vajíčka s cukrem do pěny tak, že zvětší svůj objem až třikrát, což bude trvat zhruba 10 minut.

V oddělené misce smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva, přidejte škrob a špetku soli. Suché přísady dobře promíchejte a vysypejte je do mísy s našlehaným vajíčkem. Špachtlí opatrně směs promíchejte, aby se suroviny propojily a vzniklo hladké těsto.

Přidejte tři lžíce těsta do uvařené a vychladlé směsi mléka a másla a důkladně rozmíchejte. Za stálého míchání pak tuto směs přilijte k těstu a důkladně obě části do sebe zapracujte.


Vyrovnejte plech na pečení pečicím papírem a těsto rovnoměrně nalijte po celé ploše a vyrovnejte jeho povrch špachtlí. Vložte péct na 12 až 15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Dejte pozor, abyste korpus příliš nevysušili.

Vyjměte upečené těsto z trouby i s pečicím papírem. Do něho placku zabalte a obalte válec vlhkým ručníkem. Nechte takto uležet 5 minut. Pak těsto zase rozložte, sejměte  papír, namažte požadovanou náplní a opatrně zarolujte.

Položte roládu na talíř a posypejte celý její povrch moučkovým cukrem, případně roládu dozdobte polevou, šlehačkou či jiným způsobem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů