Nakládané vepřové maso ve sklenici s bobkovým listem a česnekem - postup přípravy
Vyrobte si vlastní masové konzervy na horší časy, ale i na vždy připravené mlsání. Naložené v koření získá neobyčejně zajímavou příchuť, která se neztratí ani při výrobě guláše. Není na tom nic složitého, přísad vám stačí jenom pár a návod krok za krokem zprostředkujeme my.
Ingredience
Začněte tím, že vyčistíte sklenice a vysterilizujete je i s víčky ve vroucí vodě. Pak nakrájejte vepřové maso na kostky o takové velikosti, aby se daly pohodlně vložit do sklenice a následně také vyjmout ven. Neměly by být ale zase úplně malé, zkrátka tak akorát. Kousky masa pak vložte do čistých a suchých sklenic.
Oloupejte stroužky česneku a nakrájejte je na menší kousky. Do každé sklenice pak vložte několik kousků česneku, jeden nebo dva bobkové listy a přidejte také podle chuti mletý černý pepř.
Do hrnce nalijte jeden litr vody přiveďte vodu k varu a vsypte do ní 100 až 150 gramů soli nebo tolik, kolik vám samotným vyhovuje. Sůl ve vodě promíchejte a dále vařte. (Pokud byste přidali sůl ihned do studené vody, voda by dosáhla bodu varu mnohem později. Obsah soli jej totiž zvyšuje.)
Vroucí solankou pak zalijte sklenice tak, aby byly úplně plné až po okraj. Pak sklenice zaklopte víčky, ale nedotahujte je, aby mohl vzduch volně proudit do nádoby a ven z ní. Takto připravené sklenice vyskládejte do velkého hrnce, na jehož dno jste předem položili ručník nebo utěrku složenou do čtverečku. Hrnec naplňte vodou tak, aby dosahovala asi do tří čtvrtin nádob s masem a jedna čtvrtina zůstala volně nad hladinou.
Sklenice s masem v hrnci zavařujte zhruba po dobu jedné hodiny. Poté sklenice opatrně vyjměte z vroucí lázně, s pomocí ručníku dotáhněte víčka nadoraz a vyskládejte je na stůl dnem vzhůru. Takto je nechte stát, dokud samovolně úplně nezchladnou na pokojovou teplotu.