Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládané vepřové maso ve sklenici s bobkovým listem a česnekem

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Nakládané vepřové maso ve sklenici s bobkovým listem a česnekem - postup přípravy

Vyrobte si vlastní masové konzervy na horší časy, ale i na vždy připravené mlsání. Naložené v koření získá neobyčejně zajímavou příchuť, která se neztratí ani při výrobě guláše. Není na tom nic složitého, přísad vám stačí jenom pár a návod krok za krokem zprostředkujeme my.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Začněte tím, že vyčistíte sklenice a vysterilizujete je i s víčky ve vroucí vodě. Pak nakrájejte vepřové maso na kostky o takové velikosti, aby se daly pohodlně vložit do sklenice a následně také vyjmout ven. Neměly by být ale zase úplně malé, zkrátka tak akorát. Kousky masa pak vložte do čistých a suchých sklenic.

2. KROK

Oloupejte stroužky česneku a nakrájejte je na menší kousky. Do každé sklenice pak vložte několik kousků česneku, jeden nebo dva bobkové listy a přidejte také podle chuti mletý černý pepř.

3. KROK

Do hrnce nalijte jeden litr vody přiveďte vodu k varu a vsypte do ní 100 až 150 gramů soli nebo tolik, kolik vám samotným vyhovuje. Sůl ve vodě promíchejte a dále vařte. (Pokud byste přidali sůl ihned do studené vody, voda by dosáhla bodu varu mnohem později. Obsah soli jej totiž zvyšuje.)

4. KROK

Vroucí solankou pak zalijte sklenice tak, aby byly úplně plné až po okraj. Pak sklenice zaklopte víčky, ale nedotahujte je, aby mohl vzduch volně proudit do nádoby a ven z ní. Takto připravené sklenice vyskládejte do velkého hrnce, na jehož dno jste předem položili ručník nebo utěrku složenou do čtverečku. Hrnec naplňte vodou tak, aby dosahovala asi do tří čtvrtin nádob s masem a jedna čtvrtina zůstala volně nad hladinou.

5. KROK

Sklenice s masem v hrnci zavařujte zhruba po dobu jedné hodiny. Poté sklenice opatrně vyjměte z vroucí lázně, s pomocí ručníku dotáhněte víčka nadoraz a vyskládejte je na stůl dnem vzhůru. Takto je nechte stát, dokud samovolně úplně nezchladnou na pokojovou teplotu.

6. KROK

Poté je můžete vrátit do správné pozice a uskladnit na temném a suchém místě, např. do sklepa, spíže nebo lednice. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů