Nakládaný květák nakyselo - postup přípravy
Květák lze velmi snadno zavařit do kyselého nálevu a mít ho tak připravený na zimu. Svůj osvědčený recept nám poskytla paní Petra Pospíchalová.
Ingredience
Na lák
Do velkého hrnce dejte vodu, ocet, cukr, sůl a sacharin. Vše svařte, abyste získali lák, do kterého budete zeleninu nakládat.
Očistěte a omyjte květák, rozeberte ho na růžičky a poté je dejte do čistých sklenic tak, aby byly zcela plné. Květák předem nevařte, bude krásně křupavý. Poté ho zalijte uvařeným lékem až téměř po okraj sklenice a zavíčkujte nejlépe čistými nepoužitými víčky. Pokud máte hotový lák, lze si i nakrájet červenou papriku a dát ji do malých skleniček s lákem, abyste měli zásobu na chlebíčky v zimě.
Sklenice pak dejte do velkého hrnce s vodou. Přiveďte ji k varu a nechte sklenice 10 minut vařit. Po uplynutí dané doby vypněte plamen a nechte je v hrnci do vychladnutí. Poté na nich zkontrolujte víčka, jestli se přichytila, a uložte je na suché a tmavé místo.