Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládaný květák nakyselo

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Nakládaný květák nakyselo - postup přípravy

Květák lze velmi snadno zavařit do kyselého nálevu a mít ho tak připravený na zimu. Svůj osvědčený recept nám poskytla paní Petra Pospíchalová.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Na lák

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do velkého hrnce dejte vodu, ocet, cukr, sůl a sacharin. Vše svařte, abyste získali lák, do kterého budete zeleninu nakládat.

2. KROK

Očistěte a omyjte květák, rozeberte ho na růžičky a poté je dejte do čistých sklenic tak, aby byly zcela plné. Květák předem nevařte, bude krásně křupavý. Poté ho zalijte uvařeným lékem až téměř po okraj sklenice a zavíčkujte nejlépe čistými nepoužitými víčky. Pokud máte hotový lák, lze si i nakrájet červenou papriku a dát ji do malých skleniček s lákem, abyste měli zásobu na chlebíčky v zimě.

3. KROK

Sklenice pak dejte do velkého hrnce s vodou. Přiveďte ji k varu a nechte sklenice 10 minut vařit. Po uplynutí dané doby vypněte plamen a nechte je v hrnci do vychladnutí. Poté na nich zkontrolujte víčka, jestli se přichytila, a uložte je na suché a tmavé místo.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů