Nakládaný zeleninový salát - postup přípravy
Už vám dochází zásoby nakládaných potravin ve spíži? Pak je jednoduše doplňte, abyste se zásobili na zimu potřebnými vitamíny! Ideální bude třeba zeleninový salát s petrželkou, bazalkou a koprem. Oceníte ho jak k masovým, tak k bramborovým pokrmům. Chutný je ovšem i jen tak.
Ingredience
Začněte tím, že si omyjete rajčata, papriky i okurky. Ty pak ještě namočte do vody, aby se řádně hydratovaly. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenčí půl měsíčky.
Česnekové stroužky taktéž zbavte slupky a naplátkujte. Dále si nasekejte najemno omytou čerstvou petržel, kopr i bazalku. Tyto ingredience vložte do velké mísy a přidejte k nim na dílky nakrájená rajčata, proužky očištěných paprik a kolečka polních okurek.
Dokončování zeleninového salátu a jeho vrstvení do sklenic
Následně zeleninu s bylinkami zasypte solí a řádně promíchejte vařečkou. Nechte stát při pokojové teplotě asi hodinu, abyste získali šťávu. Po půl hodině nezapomeňte salát ještě promíchat.
Nakonec si k ruce vezměte sterilované litrové sklenice a navrstvěte do nich zeleninu. Vše přelijte důkladně uvolněnou šťávou, nádoby přiklopte víky a vložte do velkého hrnce (na dno položte utěrku).
Zavařování zeleninového salátu a jeho uskladnění
Do hrnce nalijte tolik vody, abyste sklenice ponořily ze ¾. Následně salát zavařujte asi 35 až 40 minut na středním plamenu. Pakliže máte půllitrové sklenice, postačí 15 až 20 minut. Po zavaření nádoby opatrně vyjměte z hrnce, odklopte víka a na vrch salátu ještě nasypte lžičku cukru a vlijte lžičku octa. Nakonec pečlivě zavíčkujte, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte chladnout. Hotový salát uskladněte na chladném a temném místě. Ideální bude sklep.