Nakládaný zelný salát s okurkou, rajčaty a mrkví bez zavařování - postup přípravy
Zelné saláty chutnají skvěle, a proto je připravují rádi i profesionální kuchaři. Naložte si vlastní salát z bílého zelí, okurek, mrkve a zelených rajčat, který ani nemusíte zavařovat a i tak vám ve sklenicích vydrží i déle než rok.
Ingredience
Hlávkové zelí rozkrojte na polovinu a nakrouhejte ho na jemné nudličky. Vložte je do hluboké mísy, přidejte k němu 2 polévkové lžíce soli a dobře promíchejte.
Okurky nakrájejte na třetiny. Z rajčat vykrojte základny stopek a rozkrájejte každou polovinu na třetiny. Pálivou papričku rozkrájejte na širší proužky. Česnek oloupejte a stroužky nasekejte nahrubo. Mrkev nastrouhejte na nudličky či prostě nahrubo. Zelí se solí ještě trochu promíchejte a vyklopte k němu veškerou nakrájenou zeleninu a dobře promíchejte. Do mísy se zeleninou přidejte kuličky černého pepře a znovu rukama dobře promíchejte.
Na dno čistých a sterilizovaných sklenic položte po jedné snítce sušeného kopru i se semeny a jeden bobkový list. Poté sklenice naplňte připraveným zelným salátem až po okraj. Šťávu, která zbyla v míse, rozdělte naběračkou mezi všechny sklenice. Z uvedeného množství surovin by měly vyjít 4 sklenice o objemu 1,5 litru.
Do každé sklenice nyní vsypte půl polévkové lžíce soli a zalijte ji čtvrt skleničkou octa. Do zbylého prostoru ve sklenicích nalijte studenou vodu tak, aby dosahovala až po okraj a všechna zelenina byla úplně ponořená. Sklenice uzavřete víčky. Každou sklenici ještě co nejlépe protřepejte a uložte do lednice nebo studeného sklepa či spíže, kde vydrží bez problémů až 12 měsíců.