Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nejlepší švestkový kompot připravený na zimu

4,9
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Nejlepší švestkový kompot připravený na zimu - postup přípravy

Domácí kompot je ta nejlepší dobrota, kterou si můžeme v zimě dopřát. Tím spíš, pokud máte ovoce ze své vlastní zahrádky, případně nasbírané v divoké přírodní aleji. V tom případě ale dejte pozor na červíky! V tomto případě totiž nebudeme švestky otvírat.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Připravte si švestky, které velmi důkladně prohlédněte a přeberte. Bez milosti vyřaďte všechny, které jeví jakékoliv, byť sebemenší známky poškození. Každá dírka na povrchu může znamenat spoustu červíků uvnitř. A i když se nejedná o nic jedovatého, stejně dáváme přednost ovoci bez masa, že ano. 🙂

2. KROK

Vybrané ovoce zbavte stopek a důkladně jej umyjte. Zejména pokud máte ovoce z obchodu či ze stříkaného sadu, je vhodné vložit švestky do cedníku, přelít je vroucí vodou a následně na půl hodiny namočit do studené vody v míse. Díky tomu by se z nich měly vyplavit veškeré zbytky postřiků a jiných chemikálií použitých při jejich pěstování.

3. KROK

Vezměte si silnější jehlu a vysterilizujte ji vroucí vodou. Každou švestku touto jehlou několikrát po celém povrchu propíchněte až k pecce. Takto připravené ovoce naskládejte do sklenic tak, aby se jich tam vešlo co nejvíce. Do každé sklenice pak nasypejte jednu polévkovou lžíci cukru a zalijte je studenou vodou až po okraj. Pak sklenice pevně uzavřete sterilizovanými víčky.

4. KROK

Dno velkého hrnce vyložte několika utěrkami a položte na ně sklenice se švestkami. Nalijte do hrnce vodu tak, aby byly sklenice ponořené asi do tří čtvrtin své výšky. Přiveďte vodu k varu, stáhněte plamen na minimum a od chvíle, kdy se objeví bubliny počítejte 40 minut.

5. KROK

Zavařené sklenice opatrně vyjměte z hrnce, vyrovnejte je na stůl otočené vzhůru nohama a zakryjte je několika utěrkami nebo teplou dekou. Takto je nechte zvolna úplně vychladnout na pokojovou teplotu. Pak už stačí kompoty uskladnit na temném a chladném místě, kde vydrží i déle než rok. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů