Nepečené Tiramisu lanýže z kávového mascarpone, plněné nutellou - postup přípravy
Na party, ke kávě i na Vánoce. Nepečené lanýže s příchutí kávy se hodí vždy a ke každé příležitosti a vaši hosté je budou milovat. Jsou snadné na přípravu, za pár minut bude hotovo a zvládne je i začátečník. Pokud chcete dezert ozvláštnit, naplňte je oříškovým máslem, jako je např. Nutella.
Ingredience
Do misky či do hrníčku nasypejte jednu a půl čajové lžičky instantní kávy a zalijte ji trochou horké vody. Promíchejte, nechte kávu rozpustit a počkejte, až vychladne. Smetanový sýr mascarpone vyklopte do hluboké misky, zasypejte moučkovým cukrem a špachtlí obojí utřete do hladkého a jemného krému. Přilijte k němu vychlazenou kávu a podle chuti pár kapek vanilkové esence a vše důkladně promíchejte, abyste získali světle hnědou, jemnou kávovou hmotu.
Cukrářské piškoty nalámejte do misky mixéru na menší kousky a rozdrťte je na jemný prášek. Ten vsypte do misky s kávovým krémem a obě složky zpracujte do hutného těsta. Vložte ho na třicet minut do mrazáku, aby ztuhlo a bylo možné jej dále zpracovávat a tvarovat.
Vychlazené těsto vyjměte z chladu, odebírejte z něho lžičkou menší kousky a formujte z nich hladké kuličky. Do vedlejší misky nebo hlubokého talíře nasypejte kakao, každou kuličku v něm celou dobře obalte a položte ji na připravený podnos.
Pro variantu s náplní z oříškového másla vytvořte z kuličky v dlani placku. Zdobicí sáček naplňte Nutellou a vymačkejte doprostřed placky trochu náplně a těsto kolem ní obalte a pevně uzavřete. Hotový lanýžek opět obalte v kakau. Hotové lanýže můžete hned podávat a vychutnat si tu báječnou smetanově kávovou chuť!