Nepečený cheesecake „Snickers“ s karamelem a arašídy - postup přípravy
Cheesecake je jako bílý papír pro malíře. Jedná se o neskutečně variabilní médium, na které lze napsat libovolný příběh a namalovat libovolný obraz. Inspirace slavnými komerčními sladkostmi se vyloženě nabízí a mezi domácími cukráři a kuchařkami se těší dlouhodobě nevýslovné oblibě. Cheesecake podle legendární karamelové tyčinky Snickers se vám bude určitě moc líbit. Je ozdobený pořádnou vrstvou karamelové omáčky a posypaný nahrubo nasekanými arašídy. Vypadá skvěle a chutná ještě lépe.
Korpus
Krém
Karamelová omáčka
Sušenky vložte do misky elektrického mlýnku a rozdrťte je na jemný prach. V mikrovlnné troubě nebo na sporáku ve vodní lázni rozpusťte 80 gramů másla a vlijte ho do sušenkové směsi. Obě ingredience velmi dobře promíchejte, abyste získali soudržnou hmotu. Tu vsypte do kulaté dortové formy, jejíž dno jste předtím vystlali pečicím papírem, a důkladně hmotu upěchujte na její dno s pomocí lžíce nebo dna skleničky. Pak vložte formu s korpusem chladit do lednice, než připravíte smetanovou náplň.
Do hluboké misky vložte smetanový sýr mascarpone a zasypejte ho 40 gramy moučkového cukru. Elektrickým šlehačem pak sýr vyšlehejte s cukrem do krémové konzistence. Do jiné misky nalijte plnotučnou smetanu a vyšlehejte ji do pevné pěny. Po jedné lžíci pak vyšlehanou smetanu zapracujte do smetanového sýra. Nakonec do hmoty vmíchejte kondenzované mléko a lžící velmi dobře promíchejte. Smetanovou náplň navršte na sušenkový korpus do dortové formy, povrch urovnejte stěrkou a vložte dort do lednice na 1 hodinu ztuhnout.
Do kastrůlku nasypejte 150 gramů cukru a položte ho na sporák. Zahřívejte cukr tak dlouho, dokud se nezačne rozpouštět a nepromění se na tekutý karamel. Pak přilijte smetanu a metličkou míchejte, dokud nezískáte hladkou směs. Odstavte karamel z plotny a nechte ho vychladnout.
Vyndejte dort z lednice a odstraňte z něj dortovou formu. Zchladlý karamel přendejte do plnicího sáčku a poté jej přelijte po obvodu dortu tak, abyste začali na vrchní straně, ale karamel ozdobně přetekl přes okraj dolů. Arašídy nasekejte na různě hrubé kousky a nasypejte je po obvodu dortu na karamelovou vrstvu. Vraťte dort na půl hodiny zpátky do lednice, aby karamel na dortu náležitě ztuhl. Pak už stačí jen nakrájet dort a podávat s velikou chutí a spolu s šálkem voňavého čaje nebo kávy.