Nepečený dort s krémem z bílé čokolády - postup přípravy
Máte-li chuť na něco sladkého, ale nechcete trávit hodiny u trouby, připravte si nepečený dort z bílé čokolády. Je vláčný, rozplývá se v ústech a osvěžující chuť mu dodávají čerstvé jahody.
Těsto
Krém
Náplň
Poleva
V míse smíchejte rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem a vzniklou směsí naplňte dno dortového ráfku vyloženého pečicím papírem.
Tip: Těsto uhlaďte pomocí lžíce. Můžete použít také ploché dno čisté sklenice.
Nyní si připravte krém. V rendlíku smíchejte mléko s cukrem, citronovou kůrou a směs zahřívejte 2 minuty. Zatím v míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, přidejte kukuřičný škrob a znovu šlehejte.
Do tekutiny začněte přilévat za stálého míchání mléčnou směs z rendlíku a poté vzniklou tekutinu vlijte zpět, kde ji zahřívejte přibližně 2 minuty, do zhoustnutí. Následně rendlík sundejte z tepla a do krému přidejte rozlámanou bílou čokoládu, kterou nechte rozpustit.
Krém přendejte do mísy a zakryjte ho potravinovou fólií.
Poznámka: Fólii na krém položte tak, aby se přímo dotýkala jeho povrchu. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.
Jahody omyjte, odstraňte z nich stopky a nakrájejte je na tenké plátky, kterými vyplňte okraje dortového ráfku tak, jak je ukázáno ve videu níže.
Poznámka: Pár jahod nasekejte na drobné kousky a nechte si je bokem na pozdější zdobení.
Nyní vyšlehejte smetanu a znovu prošlehejte krém, do kterého smetanu po částech přimíchejte. Polovinu vzniklé hmoty rovnoměrně rozprostřete do dortového ráfku a posypte ji nasekanými jahodami.
Na jahody natřete druhou polovinu krému a dort vložte na 5–6 hodin do lednice. Poté ve smetaně ke šlehání rozpusťte bílou čokoládu a směsí zalijte povrch dortu. Nechte polevu tuhnout další 2 hodiny v lednici.
Tip: Po ztuhnutí sundejte z dezertu dortový ráfek, dort ozdobte jahodami a podávejte jej nakrájený na trojúhelníky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ricette dolci