Nepečený smetanový dezert se salkem a čokoládovou polevou - postup přípravy
Tento recept pochází z Portugalska, kde si potrpí na delikátní sladké dezerty, a tento patří rozhodně mezi ně. Vyzkoušejte jej a nebudete litovat. Mlsné jazýčky se budou ještě dlouho olizovat nad prázdnou mísou!
Ingredience
Poleva
Na ozdobu
Hrnec postavte na sporák, vlijte cca 800 gramů kondenzovaného mléka, což odpovídá dvěma velkým plechovkám. Přisypejte 10 polévkových lžic sušeného mléka a 3 lžíce kukuřičného škrobu. Směs pořádně míchejte metličkou, aby se ingredience rozpustily. Jakmile získáte tekutý krém, přilijte zakysanou smetanu a přidejte máslo. Na závěr do směsi vlijte mléko. Za stálého míchání metličkou přiveďte k varu, dokonale provařte. Poté přesuňte směs z hrnce do misky. Povrch krému dokonale přikryjte potravinovou folií a nechte zchladnout.
V druhé misce vyšlehejte šlehačku dotuha. Jakmile krém vychladne na pokojovou teplotu, přidejte ji do něj a dokonale promíchejte metličkou.
Připravte si velkou skleněnou misku, kterou potřete špachtlí nebo lžící oříškovou pomazánkou podle chuti. Poté vlijte polovinu připraveného krému. Nahoru dejte pomocí lžíce několik porcí lískooříškového krému. Lehce vmíchejte, aby vznikly proužky na povrchu. Následně zalijte druhou polovinu připraveného světlého krému. Vršek srovnejte a opět přidejte několik porcí oříškového krému a rozetřete. Vložte do chladničky asi na hodinu.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte k ní smetanu. Metličkou vymíchejte hladkou polevu a tou dozdobte vršek, dejte chladit na 15 minut do chladničky, pak posypejte strouhanou čokoládou nebo dozdobte polevou dle chuti. Podávejte chlazené.