Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Máslové veky pouze z pěti surovin

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Máslové veky pouze z pěti surovin - postup přípravy

Máslová veka je skvělou alternativou k pečivu, zároveň je také základem tradičních českých chlebíčků, zkuste ji upéct podle receptu Anety Mühlhandlové a už nikdy nebudete chtít jinou. Veku budete mít hotovou během chvilky, na její přípravu navíc potřebujete pouze pět surovin, které máte jistě doma.

Ingredience pro:
2 kusy
+ -

Ingredience

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Alžběta Strouhová
1. KROK

Do větší mísy vsypte mouku, sůl a kvasnice. Suché ingredience řádně promíchejte. Přidejte teplé mléko a změklé máslo.

2. KROK

Začněte vypracovávat těsto. Pokud máte kuchyňský robot, použijte hnětací hák a hněťte nejprve zhruba 1 minutu na nejnižší rychlost. Postupně zvyšujte rychlost a hněťte dalších asi 7 minut

3. KROK

Vypracujte hladké nelepivé těsto. To přesuňte na pomoučenou pracovní plochu a pokračujte v hnětení rukama.

4. KROK

Hladké těsto přesuňte do olejem vymazané mísy, kterou překryjte potravinářskou fólií. Nechte kynout na teplém místě zhruba po dobu 90 minut. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

5. KROK

Vykynuté těsto rozdělte na dva stejně velké díly a vypracujte dvě veky. Veky položte na plech vyložený pečicím papírem, lehce postříkejte vodou, přikryjte utěrkou a nechte dalších 30–45 minut kynout.

6. KROK

Při posledním kynutí zapněte troubu a předehřejte ji na 180 °C. Rozšlehejte si také vejce, kterým veku před pečením potřete.

7. KROK

Veky pečte v předehřáté troubě po dobu 30-35 minut. Měly by mít zlatavou kůrku a při lehkém poklepány vydávat dutý zvuk. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

8. KROK

Více autorčiných receptů najdete v její FB skupině Pečeme s Anet.

9. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů