Netradiční jablečný koláč se zakysanou smetanou - postup přípravy
Jablka jsou ovocem, které je v našich končinách, ale i všude po světě, velmi populární a používají se buď jako syrová přísada nejen do sladkých salátů, ale také jako náplň do koláčů upravená na různé způsoby. Právě jablečné koláče mohou nabývat velmi variabilních podob, přičemž si vždy zachovávají výbornou nasládlou chuť bez ohledu na to, o jakou odrůdu jablek se jedná. Tento jednoduchý jablečný koláč vás rozhodně nadchne nevšední kombinací chutí, pojďme se podívat, jak na něj.
Ingredience
- Do větší mísy nasypte cukr, hladkou mouku, vanilkový cukr, sůl a prášek do pečiva, a následně promíchejte.
- Přidejte vejce, smetanu a olej, důkladně promíchejte nebo vyšlehejte do hladké tekuté konzistence.
- Očistěte dvě jablka a nakrájejte je na malé kostičky.
- Nasypte kostičky do těsta a důkladně ho promíchejte tak, aby se v něm jablko rovnoměrně rozložilo.
- Vymažte dortovou formu máslem a nalejte do ní těsto.
- Zbývající jablka důkladně omyjte, odstraňte jadřince a nakrájejte na tenké plátky (měsíčky).
- Vyskládejte plátky na povrch těsta ve spirále od středu k okrajům.
- Rozehřejte troubu na 190 °C a vložte so ní připravený koláč.
- Pečte přibližně 45 minut (dokud koláč nezezlátne).
- Po upečení nechte koláč vychladnout a posypte jej moučkovým cukrem.
Koláč lze podávat ihned po mírném vychlazení nakrájený na trojúhelníky, nebo je možné jej dozdobit ovocným salátem či šlehačkou. Hodí se na klasické (ke kávě, k čaji), ale i na slavnostnější příležitosti.