Netradiční mandarinková bábovka - postup přípravy
Používat při pečení ovoce je zcela běžné. Ale ne tímto způsobem, který je značně netradiční, ale výsledek opravdu stojí za to. Dezert na první pohled vypadá jako bábovka, ale chutná naprosto unikátně.
Ingredience
Vezměte mandarinky, všechny je oloupejte a rozdělte je na jednotlivé měsíčky. Mandarinky vložte do mísy, přidejte dvě celá vejce a také cukr. K této směsi rozdrobte také čerstvé droždí – alternativně se dá použít také to sušené. Z mísy vše přesuňte do mixéru, který zapněte na plný výkon a nechte mixovat. Vznikne tekutý základ těsta, který bude příjemně vonět po mandarinkách a bude mít lehce tužší podobu.
Směs přes cedník nalijte do mísy. Ten zachytí případné nerozmixované kusy, které v těstě nemají co dělat. Do základu těsta v tuto chvíli patří mouka, ideálně prosátá. Mouku dávkujte postupně. Vždy ji metličkou vmíchejte do tekutého základu přidejte další. Společně s moukou přidejte do těsta také špetku soli. Tímto postupem pokračujte až do doby, než se vám podaří vytvořit spíše pevnější, nelepivé těsto.
Ve finální fázi přípravy těsta použijte své ruce, půjde vám hnětení mnohem lépe. Když jste s konzistencí pokojeni, přikryjte mísu potravinovou folií a nechte ji na teplém místě asi jednu hodinu. Těsto by mělo dostatečně nakynout. Následně ho promíchejte a přesuňte na vál. Ruce si potřete olejem, aby se na ně těsto nelepilo a vytvořte z něho několik stejně velkých bochánků.
Vezměte formu na bábovku. Pokud není nepřilnavá, důkladně ji vytřete máslem a případně i vysypejte moukou, nebo strouhankou. Jednotlivé bochánky do formy umístěte jeden vedle druhého, aby se dotýkaly a společně tvořily jednotný výsledek. Opět zakryjte folií a nechte při pokojové teplotě kynout asi hodinu. Potom potřete rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka, do středu bochánků cukrářským kornoutem aplikujte trochu Nutelly a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečte 40 minut, potom vyklepněte a pochoutka je hotová.