Norimberské perníčky bez mouky - postup přípravy
Hledáte-li recept na vánoční cukroví, které by neobsahovalo mouku, cukr ani olej, připravte si norimberské perníčky. Jsou jemné, šťavnaté a díky mandlím křupavé.
Těsto
Poleva
Zdobení
Mandle propláchněte, osušte je a restujte na pánvi 8–10 minut. Poté je rozmixujte a odložte bokem.
Tip: Mandle můžete sušit i v troubě, a to na 190 °C po stejně dlouhý čas.
Kandované ovoce a sušené meruňky nakrájejte na malé kousky a ve větší míse vyšlehejte vejce do pěny. Do vajec vmíchejte pomerančový extrakt, mandle a kandované ovoce.
Tip: Místo pomerančového extraktu můžete použít pomerančovou kůru.
Směs ochuťte trochou soli a důkladně zamíchejte. Přidejte mleté mandle a vytvořte těsto.
Tip: Těsto můžete ochutit také mletým zázvorem, hřebíčkem nebo skořicí dle vlastní chuti.
Z těsta odebírejte kousky, ze kterých vytvořte kuličku a z ní placku o průměru 4 cm. Placky vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 20–25 minut.
Norimberské perníčky obalte z jedné strany v rozpuštěné čokoládě, kterou nechte zaschnout. Poté perníčky ozdobte nastrouhanou citronovou kůrou, plátky mandlí a zbytkem čokoládové polevy, ze které můžete vytvořit ozdobné proužky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Domácí vaření