Olejová vánočka se sezamem - postup přípravy
Máslová vánočka je vánoční klasika, ale je možné upéci i mnohem jednodušší vánoční pečivo, ve kterém je jen olej. Je i tak krásně nadýchané a rovněž se hodí na vánoční stůl.
Ingredience
Rozklepněte do mísy 1 vejce, přilijte teplou vodu, teplé mléko a přidejte cukr a promíchejte. Pak přidejte sušené droždí a vše prošlehejte. Pokud nemáte sušené, můžete ho nahradit 12 gramy klasického. Poté přisypejte prosátou mouku a sůl a vymíchejte těsto. Následně k němu přilijte olej a promíchejte. Těsto nakonec vyklopte na mírně pomoučněný vál a zpracujte rukama, dokud nebude hladké a nelepivé.
Rozdělte ho na 3 díly a z každého udělejte kouli. Pak těsto mírně roztáhněte do oválu. Následně si vezměte váleček a vyválejte z těsta ještě větší ovál. Z jedné dlouhé strany ho smotejte do dlouhé ruličky a ještě poválejte. Takto zpracujte všechno těsto, z něhož získáte celkem 3 prameny. Ty na konci spojte k sobě a upleťte z nich cop.
Dejte vánočku na plech vystlaný pečicím papírem, přikryjte ji a nechte 30 až 40 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na na 190 °C. Po uplynutí dané doby si rozšlehejte 1 vejce, vánočku jím pomažte a pak posypejte bílým sezamem. Nakonec ji vložte péct do trouby na 30 minut. Jakmile vychladne, můžete ji podávat.