Omládkové pivní bagetky - postup přípravy
Jakmile se jednou blíže seznámíte s tvorbou domácího pečiva, to z obchodu už nebudete chtít. Není to jen prázdná fráze, zjistíte totiž, že je nejenom chutnější, ale také levnější (což je v poslední době stále pádnější argument), jako například omládkové pivní bagetky podle paní Romany Staňové.
Ingredience
Nejprve připravte omládek, což je zvláštní druh sladového kvásku. Smíchejte jednu čajovou lžičku ječného sladu s rozdrobenými kvasnicemi, trochou vody a hladké mouky a nechte směs 1 hodinu odležet a kynout.
K vzešlému omládku přidejte sádlo, sůl a světlé pivo. Promíchejte a postupně do směsi zapracujte žitnou a špaldovou mouku. Vytvořte pružné a nelepivé těsto, které nechte v zakryté míse na teplém místě 1 hodinu kynout.
Z vykynutého těsta vymačkejte vzduchové bubliny, mírně ho prohněťte a rozdělte ho na 10 kousků. Každý z nich zformujte do tvaru bagetky a vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem, případně na speciální bagetový plech. Nechte je 30 minut dokynout, poté jejich povrch potřete vodou nebo rozšlehaným vajíčkem a posypejte drceným kmínem, semínky, hrubozrnnou solí nebo čímkoliv, co máte rádi.
Bagetky dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 220 °C po dobu kolem 18 minut, dokud na povrchu nezískají sytě zlatavou barvu. Po dopečení je nechte úplně vychladnout na mřížce a buďto podávejte, anebo je uložte nejlépe v uzavřeném plátěném sáčku.
Pokud máte svůj oblíbený rodinný recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Recepty našich babiček.