Ořechové řezy s karamelizovanými ořechy - postup přípravy
Pokud hledáte recept na dezert, který nejen skvěle chutná, ale také lahodí oku, pak rozhodně vyzkoušejte tyto snadné ořechové řezy. Zdobené jsou křupavými karamelizovanými ořechy a ukrývají v sobě dva druhy krémů.
Na krém
Na těsto
Karamelizované ořechy
Vejce, cukr a vanilkový cukr vyšlehejte pomocí metličky do světlé pěny. Poté do ní nasypte kukuřičný škrob a směs pečlivě promíchejte.
Do směsi vlijte mléko a vše promíchejte. Poté ji přelijte do hrnce a na středním plameni ji vařte do zhoustnutí. Hrnec stáhněte z ohně a do směsi vmíchejte na kousky nakrájené máslo.
Směs přelijte do misek v poměru 2:1. Do mísy, kde jí více krému vmíchejte na kousky nakrájenou čokoládu. Míchejte ji, dokud se zcela nerozpustí. Poté oba krémy zakryjte potravinářskou fólií a nechte je vychladnout.
Do velké mísy rozklepněte vejce, přidejte do nich cukr a sůl. Poté vše vyšlehejte pomocí šlehače do husté nadýchané pěny. Poté smíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva.
Do vaječné pěny postupně přisypávejte prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Poté mouku zapracujte do pěny velmi opatrně a pomalu pomocí metličky.
Nakonec do těsta opatrně a pomalu vmíchejte namleté vlašské ořechy. Těsto vlijte do formy o velikosti 18×28 cm a spodek vyložte pečicím papírem.
Formu přendejte do předehřáté trouby na 180 °C a těsto pečte po dobu 30 minut. Poté ho vyjměte a upečený korpus nechte zcela vychladnout. Překlopte ho, stáhněte z něj pečicí papír a rozkrojte ho na dvě poloviny.
Čokoládový krém lehce prošlehejte a vmíchejte do něj nahrubo nasekané ořechy. Poté ho pečlivě rozetřete na připravený korpus a přiklopte ho druhým korpusem.
Světlý krém krátce vyšlehejte a pečlivě ho rozetřete na korpus. Poté řez přendejte do lednice a nechte ho odpočinout minimálně 4 hodiny.
Cukr nasypte do pánve a nechte ho zcela rozpustit. Do vzniklého karamelu nasypte ořechy a směs pečlivě promíchejte. Poté ořechy s karamelem přendejte na pečicí papír a nechte je zcela vychladnout.
Vychladlé ořechy s karamelem nasekejte na malé kousky a poté jimi úhledně posypte vychladlý řez. Nakonec ho nakrájejte na kostky libovolné velikosti a můžete ho ihned servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Nejlepší recepty