Palačinkový dort se smetanovo-tvarohovým krémem - postup přípravy
Palačinky jsou oblíbeným jídlem především u dětí. Ale můžete z nich udělat i základ dortu plného lahodné náplně ze smetany a tvarohu podle receptu, který nám poskytla paní Zuzana Rajtrmanová.
Na palačinky
Na náplň
Na polevu
Do šlehací mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr, sůl, vanilkový cukr a kakao. Vše za pomoci šlehače nebo metlou vyšlehejte do pěny. Poté přisypte prosátou mouku a přilijte vroucí vodu a zamíchejte. Následně za stálého míchání postupně přilévejte mléko, dokud nebudete mít krásnou palačinkovou směs. Tu pak nechte 15 minut odstát.
Na pánev dejte malé množství oleje. Rozpalte ho a na pánev dejte trochu těsta, aby zaplnilo celé její dno. Palačinku pak opečte z obou stran. Hotové palačinky si odkládejte na talíř.
V jiné míse si připravte tvarohovou náplň. Nejprve smetanu ke šlehání s moučkovým cukrem vyšlehejte do tuhé šlehačky. Do té poté zašlehejte měkký tvaroh. Každou palačinku pak pomažte tvarohovou směsí a srolujte.
Poté na na dno klasické dortové formy dejte pečicí papír. Na něj naskládejte srolované palačinky do dvou vrstev co nejblíže k sobě. Pak vše zalévejte tvarohovou směsí a uhlaďte tak, aby směs pronikla do všech mezer. Druhou možností je na sebe vrstvit silněji namazané nesrolované palačinky.
Ve vodní lázni rozehřejte máslo s moučkovým cukrem a kakaem. Do vzniklé směsi poté zamíchejte zakysanou smetanu, abyste získali polevu. Vršek dortu ozdobte cákanci kakaové polevy a vše dejte do lednice ztuhnout.